Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Стойността на жилищата продължава да расте, въпреки новите тенденции и пресяването на необузданите инвеститори от купувачите в нужда.

С 15% е нараснала средната цена от началото на годината в сравнение със същия период на миналата. За София средната цена за 2021 г. е 1500 евро на квадрат, докато към настоящия момент цената се покачва до 1600-1700 евро. Забавя се и темпът на ипотечно кредитиране заради ръста на инфлацията и очакваното поскъпване на кредитите.

"Хората вече преосмислят инвестиционните си намерения. Имаме купувачи, които след процес, тръгнал в посока покупка, започват да се преориентират временно към търсене под наем с оглед на несигурността, която те виждат в своите доходи като стойност на парите, които получават.", каза Изабела Клисарска, управител на една от големите брокерски компании.

Стабилност на пазара на недвижими имоти и по-голяма прогнозируемост до края на годината очакват брокери на жилищни имоти. Според тях се върви към стопиране на стихийите инвестиции, повече планиране от страна на купувачите и по-ниски обороти, които експертите отчитат като здравословни за пазара.

Активността на пазара на недвижими имоти през последните две години в последните месеци започва да се овладява. Нездравият инвестиционен порив при част от клиентите се обуздава, за сметка на здравия разум. И купувачи, и продавачи подхождат по-балансирано и с по-здрава преценка в решенията за поведението си на пазара, обясни Клисарска пред БНР.

"Надпревара за покупка на даден имот, изключително ограничено предлагане откъм качествени и стойностни имоти, за всеки от които да има повече от един потенциален интерес, необходимост от реакция в рамките на часове – това за мен са индикации за ненормално действащ пазар. Успокояването, което лека-полека започваме да усещаме, има потенциал да стабилизира всичко това, за да нямаме резки сътресения, каквито в не толкова далечното минало са се случвали."

Пазарът на жилищни имоти се стабилизира и след първоначалния стрес от войната в Украйна. Инвеститорите решиха проблема си с поскъпналите материали, някои - за сметка на ревизирани цени по вече сключени договори, други - с моментно оттегляне на новите оферти от пазара, с цел остойностяване на реалните разходи, но замразени обекти на етап строителство няма. Въпреки това, притеснени купувачи, залагайки "на сигурно", погледнаха отново към старото строителство.

Клисарска потвърждава интереса както към панелното строителство, така и към старото тухлено строителство. Сред предимствата тя открои площите и формата на помещенията. По-младите купувачи с добри доходи обаче търсят повече ново строителство, в по-напреднал етап или с рисковете преди завършването на грубия строеж.

Тя прогнозира охлаждане на страстите на имотния пазар, което да не предизвика резки промени и катаклизми във функционирането му. "Защото пазарът в последните две години не беше логичен."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase