"За първи път министър си позволява да стартира реформа и то такава, каквато от години бихме искали да се осъществи - реформа в здравеопазването с цел неговата електронизация", каза началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. д-р Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

Относно информацията в общественото пространство, че в последните дни на правителството се махат шефове на болници, той посочи, че при много от реформите има жертви.

"Може би част от реформите във всички сфери минават през това. Стига това да бъдат етапите за нещо по-добро и градивно, както и да бъде в помощ и полза на лекарите и пациентите", уточни проф. д-р Васил Каракостов пред Bulgaria ON AIR.

Според него документите, предоставени от МЗ, за попълване на история на едно заболяване при пациенти в електронен вариант, съдържат редица недостатъци и имат нужда от подобрения.  

"Това по никакъв начин няма да помогне за повече грижа и време за пациента и за улеснение на лекарите. Излиза, че лекарите ще трябва да стоят по цял ден на компютъра, както и че не е важно дали ще излекуваш пациента, а да го отчетеш по начина, по който максимално да си затруднен", обясни началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Проф. д-р Васил Каракостов апелира да се направи всичко възможно, за да се поправят недоразуменията в новата система и да бъде улеснена за използване от медиците.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар