Съветът за електронни медии на крачка от избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Вече са изслушани всички кандидати, подали документи, съобщи Bulgaria ON AIR.

Мандатът на Кошлуков изтича в началото на юли.

Още по темата
За ръководното място в обществената телевизия освен него се борят още Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. За най-сериозен претендент е сочен бившият директор новини и актуални предавания в БТВ Венелин Петков.

"Изключително важно е да подчертаем, че за мен БНТ е един спящ великан, който е крайно време да се събуди", заяви на изслушването Петков.

Той подчерта, че БНТ разполага с огромен творчески потенциал, но трябва да бъдат направени пълна финансова ревизия и функционален анализ на длъжностите в медията. Решението кой ще заеме поста медийният регулатор ще вземе утре. За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от петчленния състав на СЕМ.

На изслушване пред медийния регулатор се яви и настоящият генерален директор на обществената телевизия Емил Кошлуков, който представи вижданията си за развитието на БНТ.

"Не, не бих казал, че е в криза. Има технологично изоставане, което трябва да бъде наваксано, има материални проблеми -най-вече със заплатите, въпреки увеличенията са доста под пазарните", коментира Кошлуков.

Той е генерален директор на БНТ през последните 3 години, а управлението му е съпътствано от скандали и протести с искане за неговото отстраняване.

"Не съм си позволил за тези 3 години да сляза на нито една оперативка на новините, колегите имат достатъчно опит - те решават. Балансират и защитават всички гледни точки", уточни Кошлуков.

Бивши журналисти от БНТ, както и актьори, режисьори и политолози пък поискаха от СЕМ Емил Кошлуков да не бъде допускан до изслушване заради, според тях, ниската степен на обществено доверие към него.

"Въпросът е ще бъде ли БНТ обществена телевизия или отново ще бъде заложник на нечие задкулисие. Вижте кой защитава Кошлуков и ще ви стане ясно", каза Горан Благоев.

"Самото присъствие на г-н Кошлуков за мен също е проблем. Въпросът е дали неговото присъствие там помага на обществения авторитет на БНТ", коментира Камен Алипиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase