Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява „Продължаваме промяната“ пред ГЕРБ. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Още по темата

 
Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни от „Галъп Интернешънъл“.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят.

 Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат –  57,9% срещу 40,6%, които искат избори. Като че ли надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение – положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.
 
По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.
 
Френското предложение е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.

Коментари Напиши коментар

98

гост

преди 8 месеца

КАМЕЛИЯ ЦВЕТАНОВА НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ . ВСЪЩНОСТ ПРОЦЕНТИТЕ СА ОБРАТНИ . НАРОДА ИСКА НОВИ ИЗБОРИ ЗА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ФИНАНСОВИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ . СТРАХЛИВЦИТЕ ЗА НОВИ ИЗБОРИ СА ПП , ДБ ,БСП , И ГЕРБ . ВЪЗРАЖДАНЕ НЯМА КАКВО ДА ГУБИ , А ЩЕ СПЕЧЕЛИ . В ТЕЛЕВИЗИИТЕ И РАДИЯТА НЯМА ДА ВИДИТЕ ИЛИ ДА ЧУЕТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВЪЗРАЖДАНЕ ИЛИ ИТН . СВАТБАТА ПРЕДСТОИ , КОЙ ОБАЧЕ Е БУЛКАТА МЕЖДУ ГЕРБ И ПП . И ДВЕТЕ СТРАНИ МИ СА ВИЖДАТ КАТО ЖЕНКИ . НЕКА ДА СЕ ВЪЗРОДИМ . ВЪЗРАЖДАНЕ .....ГЛАСУВАЙТЕ НАИСТИНА

97

Анонимен

преди 8 месеца

Според промитите мозъци тук възраждане щели да печелят - хаха смех - искали не искали има умни хора в тая държава и на есен ПП пак са първи и ще се пръскате от яд. Освен ако не върнат хартиените бюлетини дето ако не е за партията майка бюлетината резко става надраскана и невалидна.

96

Анонимен

преди 8 месеца

всички протестираха кой за, кой против само не видях подръжниците на ГЕРБ никъде. Иначе много *** по сайтовете на СЕВДА. ***