Снимка: Helpbook

В законовите разпоредби ясно е описано какво е нужното разстояние за започване на строеж в близост до вече съществуваща сграда. За съжаление това масово не се спазва, както става ясно от изпратените сигнали в платформата на Helpbook.info. Наш потребител от кв. "Обеля" се оплаква, че се копае буквално от основите на подземните гаражи в кооперацията, където живее. През последните дни положението станало нетърпимо от вибрациите - мебелите на живущите се тресат като при земетресение и опасенията са, че може да се стигне и до срутвания. Молбата е за извършване на проверка и евентуални санкции.

Писаха ни и за незаконно строителство в кв."Бояна", запознаваме ви с текста с леки корекции: „Живея в кв. "Бояна" ул. „Трикладенци“ 3 на същата улица, а на 1А се строи 3 ет. къща.Сега забелязвам,че се достроява и 4 ет., което според закона и дадените нормативни уредби за строеж в тази зона е ниско застрояване до 10 м. Според мен и според законите, и според това, което са приели общинските съветници на Столична община, а именно ниско застрояване до 10 м, този господин, който строи, е в нарушение. Моля да се извърши проверка на място и ако е налице нарушение да бъде приложен законът такъв, какъвто е, а именно премахване на незаконно построения етаж“.

Съобщиха ни за предизвикани щети при изграждането на сграда в кв. "Витоша". Според нашия потребител при строеж на нова жилищна сграда е унищожена почти цялата висока дървесна растителност в парцела. Отрязани и изкоренени са почти всички дървета, повечето от които стари - над 30-годишни. Останали са само няколко бора на границата на парцела, като и техните корени са повредени. Освен това, почти целият парцел е бетониран, заради подземните гаражи, което не остава място за необходимото озеленяване с нови дървета, ако изобщо някой го е грижа за озеленяване.

Обратно на горното, получихме молба за отстраняване на огромна топола в ж.к. „Малинова долина“. „Цъфти много, ама много обилно и всичко е в бели мъхове. Не искам да съм на мястото на хората с алергии“, пише авторът на сигнала. 

В случай, че забележите около мястото, където живеете или преминавате нередности от всякакъв характер, можете да подадете сигнал в платформата на Helpbook.info. Ще е от полза да направите снимки и да отбележете точното местоположение или района на нарушението. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

 

Коментари Напиши коментар

2

Йок Фандък

преди 1 месец

Аман от това безобразие.Ей, общински кърлежи, срам нямате!!! Убихте София. Няма стара София, няма зелена София. Само комисиони, брокери и боклучиво грозно, отвратително "строителство/!

1

Анонимен

преди 1 месец

Не им купувайте ke'нeфитe и ще спрат да бетонират където свърнат!