Снимка: БГНЕС

Има вероятност черешата да остане неприбрана и нереализирана в Кюстендилско. Реколтата е наполовина в сравнение с предходните 2-3 години, но все пак има достатъчно количества череши. Проблемите продължават и съществува опасност голяма част от реколтата да остане необрана. Не виждам реална държавна политика в овощарството и зеленчукопроизводството, коментира в "България сутрин" доц. Димитър Сотиров - зам.-директор на Института по земеделие в града.

От думите му стана ясно, че в региона съществуват само две фабрики за изкупуване и преработка на череши, но те не могат да отговорят на необходимостта от преработване на черешовия плод.

"Трябва да има ясна стратегия за земеделието, да се отпускат субсидии с приоритет към преработващите предприятия, да се стимулират местни бизнесмени. Процедурите са много тромави, ходене по мъките, и това обезсърчава хората с финансов ресурс да създадат необходимите предприятия", подчерта доц. Сотиров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му една торба амониева селитра миналата година е струвала 30-35 лв., а в момента 130 лв. Препаратите за растителна защита също са удвоили цената си.

"Това оскъпява продукцията твърде много. Липсата на работна ръка предизвиква хората да искат по-висока цена. Берачите настояват за 60-70 ст. Едва ли ще успеят да покрият направените разходи. Печалбата на черешопроизводителите в кюстендилския регион ще бъде почти нулева", алармира доц. Сотиров.

И добави, че продължава да ни залива вносна продукция, идват ТИР-ове от Гърция и Турция. Същевременно българската череша не може да стигне до реалния български пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase