Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българинът Коста Колев, чийто стартъп успя да изпъкне сред 170 000 други компании и да привлече инвестиция от 1 млн. долара от най-големия и известен американски фонд за рискови инвестиции Sequoia, ще бъде специалният гост в технологичното предаване UpDateс водещ Бойчо Попов по Bloomberg TV Bulgaria. Забележителното му постижение, но и интересната история зад развитието на самия Коста, ще бъдат във фокуса на единственото технологично предаване в българския ефир тази неделя, на 19 юни, от 19:30 часа.

Заедно със семейството си Колев напуска България, когато е едва на 8 години. Получава инженерно образование във Великобритания и Хонконг. През последните 10 години работи активно със стартъпи в Лондон, Хонконг и Берлин и трупа опит в големи компании като HSBC, Shell, Yara International, OVO Group, а последното му начинание –стартъпът Calliper, попадна в първата кохорта от млади компании в акселераторната програма за Европа на американския фонд Sequoia Capital и ще получи инвестиция от 1 млн. долара от него. Това е и първата млада българска компания, привлякла вниманието на влиятелния американски фонд, инвестирал средства в концерни като Аirbnb, Apple, Cisco, Dropbox, Google, Instagram, Linkedin, PayPal и YouTube.

Каква е рецептата за постигането на такъв голям успех – ще се опита да отговoри Коста Колев специално за UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

„Винаги съм се вълнувал от това как работят нещата и как технологиите се използват за създаване на нови продукти. Първата ми среща с технологиите беше работата в местен магазин за ремонт на компютри в Пловдив, където помагах в почистването на магазина и правех кафета в замяна на това да мога да изучавам компютрите и да играя на Age of Empires. Бях само на пет години, но любовта ми към технологиите и кафето се запази през годините “, спомня си в личния си блог Коста.

Неслучайно той създава и Calliperс мисията да промени начина, по който данните се използват в един стартъп, като му предоставят цялото предимство и въвлекат всички екипи в тяхното осмисляне. Базираният в Лондон стартъп попада в първата кохорта от 170 000 състезаващи се млади компании в акселераторната програма на Sequoia Capital за Европа - Sequoia Arc 2022.

Calliper и напусналият България Колев получават това признание след seed инвестиционен кръг от 1,8 милиона долара, финансиран от Sequoia Capital, българския фонд за рисков капитал LAUNCHub Ventures,Verissimo Ventures,Tiny.VCи група ангелски инвеститори.

„Нашата визия е да направим истински отбор, близко включен не само в създаването на продукта, но и в стратегията за продажбите на компанията. Имаме доста големи амбиции, сега просто е време да намерим правилните хора“, казва Колев пред Bloomberg TV Bulgaria и разкрива плановете за отваряне на офис в България, където ще търси инженери, специалисти по данни и др.

Очаквайте целия разговор с Коста Колев в неделното издание на седмичното технологично издание UpDate в неделя, 19 юни, в 19:30 часа по Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase