Снимка: БГНЕС

През 2021 година близо 131 600 чужденци са взели германско гражданство. Това е с 21 700 повече, отколкото през предходната година. Ръстът се дължи предимно на сирийските граждани, получили германски паспорт - общо 19 100. През миналата година броят им е почти тройно по-висок, отколкото през 2020, пише DW.

Как се взима германско гражданство

Германската статистическа служба обяснява това развитие с високия брой сирийски бежанци, пристигнали в Германия между 2014 и 2016 година. Все повече представители на тази група мигранти изпълняват условията за придобиване на германско гражданство. А те гласят: добри познания по немски език, осигурен финансов доход и обикновено осем години пребиваване в Германия. При последното правило може да се направи изключение - при особено добра интеграция в страната, т.е. когато хората са научили особено добре немски език, когато имат особено добри академични или професионални резултати или когато се ангажират в обществото. В такъв случай и членовете на семейството им могат да получат по-рано германски паспорт. Повечето сирийци, взели германски паспорт, са пребивавали по-малко от осем години в Германия - средно по 6,5 години.

Още по темата
На второ място след сирийците се нареждат турците. През 2021 година 12 000 турски граждани са придобили германско гражданство. На трето място са румънците - с 6900, на четвърто са поляците - с 5500, а на пето са италианците - с 5000.

Колко българи са станали германци?

През 2021 година българите, взели германски паспорт, са 2260. Така те се нареждат на 15-о място от общо 173 страни. Впрочем, през миналата година всеки четвърти "нов германец" е бил от страна членка на ЕС.

Според годишните статистики за получаване на германско гражданство, публикувани на уебсайта на Германската статистическа служба, броят на българите с германски паспорт постоянно расте. На страницата на службата са достъпни данни за периода 2000 - 2021 година. От тях става ясно, че за последните 22 години общо 27 309 български граждани са се сдобили с германски паспорт - като само за последните 10 години броят им е 18 353.

През 2021 те са поставили абсолютен рекорд - никога преди толкова много българи не са взимали германско гражданство в рамките на една година. Най-малко германски паспорти на българи пък са издадени през 2005 година - тогава броят им е бил 400.

Коментари Напиши коментар

36

Непросветени

преди 7 месеца

обичаме се с наследниците на фашис.тите и това е,истинските българи не робуват на западен капитал, теглете държавни дългове, само ни карате да емигираме в РФ и след финансовия и военен колапс ще си вземем отново земите, пс'та фашисти

35

Анонимен

преди 7 месеца

Бяхме спорили с една позната за Македонците.Тя казваше ,че Македонците са Българи,въпреки че голяма част от тях не са стъпвали в България.Нейния син се отказа от Българското гражданство и има Английско.Те направиха гоялмо празненство,когато нейния син получи гражданство.Получаването на гражданство беше важно за да остане в Англия.Много противоречив народ сме.

34

Анонимен

преди 7 месеца

Може да се самопоределяш както си искаш.Важно е къде живееш и къде плащаш данъци.Може да искаш да си Българин,но ако живееш в Германия и плащаш данъци си Германец.Децата ти са ГерманциТова е.Може даже да не вземеш Германски паспорт и гражданство ти си Германец Другито в някаква глупава емоция ,нищо повече.Това ,че св прибираш првз лятото в България не те орави Българин.А това където палщаш сметките.Самосъзнаниетоме нещо лично емоционално.Нещо манипулативно.