Снимка: Bulgaria ON AIR

Над 16 млн. лв.  са просрочените задължения на болница "Пирогов". В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"От една страна причините са самият модел на управление, който е въведен. И слабата финансова дисциплина, която е била назад във времето. Не всички разходи и договори са правени по целесъобразност и в резултат на това болницата е задлъжняла. В миналото са сключвани договори с доста голям гратисен период, който е в порядъка на 2-3 години, болницата не дължи нищо и после изведнъж тези разходи трябва да се покриват", каза новоназначеният прокурист на болница "Пирогов" Пламен Милев в студиото на "България сутрин".

По думите му болницата е в предкритично финансово състояние.

Още по темата


"Това наложи вече да се търси форма на управление, като в болницата влезе прокурист и раздели управлението на две части. Болницата е задлъжняла толкова много след 2016 - 2017 - 2018 година под ръководството на проф. Балтов. Има и доклад, който показва, че тези години болницата започва да се декапитализира. Именно там не е направено нищо, дори са сключени доста рискови кредити за болницата. И въпреки всичко - болницата вдигна заплатите от месец май", допълни Милев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че едно лечебно заведение може да е на печалба, стига да се управлява добре.

"Пирогов" няма право да си избира пациентите, няма право да ги връща. Обслужва всеки и може да бъде на печалба, стига да се управляват правилно финансовите потоци. Ще има преструктуриране на кредитите, тъй като те в момента са няколко на брой към различни банки. Те могат да бъдат предоговаряни и това ще е първото нещо, което ще се случи. Ще бъдат насочени към една банка, като ще се предоговори и лихвеният процент", подчерта прокуристът.

Пламен Милев увери, че ще има средства за ремонт на отделните клиники.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 7 месеца

Има ли ДИРЕКТОР ДЕРИБЕЙ на болница който да не краде?

19

АНОНИМЕН

преди 7 месеца

Я вземете да се гръмнете! Д-р Балтов бил виновен! От както станаха търгоски дружества и започна търговия с хора се превърнаха в кочини за лечение. ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА!!!!!

18

546

преди 7 месеца

Балтов крал, ама вие четворно повече.