Българският културен център "Иван Михайлов" в Битоля беше подпален през уикенда. Последваха реакции от българската и македонската страна. Има ли изход от задъдената улица в отношенията между двете страни?

"Пожарът беше главната новина в медиите тези дни. Само за това се говори. Най-куриозното е това, че българският външен министър даде най-детайлен опис на човека, който е запалил сградата. Нещата в момента са в мъртва точка. Още няма информация, официално нищо не се знае", заяви журналистът Владимир Перев пред "България сутрин".

По думите му случилото се е продукт на дългогодишна целенасочена антибългарска политика в Северна Македония.

"В този момент на македонската политическа сцена никой не иска да се постигне споразумение с България. И двете партии, които са на власт, не искат това", подчерта Перев пред Bulgaria ON AIR.

"Между хората не се внася допълнително напрежение. Българите разбраха какво става с Македония, когато Борисов беше премиер, Радев - президент, Захариева - външен министър. Тогава се разбраха истинските проблеми на българите. Ние живеем под напрежение 50-60 г.", заяви журналистът.

Той не очаква решаване на спора между България и РСМ до 2024 г., когато ще се проведат избори. По думите му едва тогава ще бъдат решени правата на българите в Северна Македония.

"Всички знаят, че работата е да не се прави нищо до 2024 г. Имаше опити за диалог между България и РСМ, оказа се, че той не носи никакви решения. В момента РСМ трябва да си уреди отношенията с ЕС. Македония има илюзия, че някой ще натисне България и тя ще подпише каквото ѝ се каже. Радев и Генчовска няма да отстъпят, позициите им са ясни, казани точно и без тайни", коментира Перев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase