В късният следобед снощи 53-годишният Борислав Петров е откаран от негови близки в Спешния център на Самоков. Там те молят да бъде транспортиран към София, медиците обаче отказват с аргумента, че той е в много тежко състояние. Те започват да го реанимират, но безуспешно.

Още по темата
Двама души остават в ареста след поредния случай на агресия срещу лекари. Както още снощи Bulgaria ON AIR съобщи, разгневени близки на починал мъж нахлуха в Спешния център в Самоков и нападнаха дежурния екип. Задържани са синовете на починалия.

Около 17:30 часа близките на 53-годишния Борислав Петров го докарват в спешното отделение в тежко състояние със затруднено дишане. Шестима лекари, сред които е дежурният доктор Ал Хакак, се борят да спасят живота на мъжа.

"След около двучасови усилия да спасим пациента разби вратата на залата една тълпа близки на пациента роми, които бяха десетки хора. Нахвърлиха се върху нас. Двама души ме удряха по главата, по гърдите, по гърба с юмруци. Наложи се по някакъв начин да се спасим, да избягаме и да се барикадираме в едно друго помещение", разказа дежурният доктор.

До пристигането на полицията Самоков остава без спешна помощ. Органите на реда разпръскват събралата се тълпа. Близките на мъжа искат той да бъде транспортиран в София, но състоянието му не го позволява.

Съпругата на починалия твърди, че мъжът ѝ е останал сам без нужната медицинска грижа. Също така отрича да е имал диабет, по думите ѝ скоро е прекарал пневмония.

"Нападението беше от мен, не от синовете ми. Аз хванах доктора да го бия. Исках да го бием, той се затвори в стаята. С тия апаратури той го остави сам", обясни Маргарита Петрова.

Синовете на починалия пациент са в ареста. Съпругата на един от задържаните отрича да е имало побой.

Това е пореден случай на агресия в болницата в Самоков. Лекарите казват, че се страхуват да ходят на работа.

"Обмислям и да напусна, разбира се, макар че в момента съм разтроен и в емоционално състояние. Ние идваме тук малко като на война, докато работим", подчерта Ал Хакак.

Съпругата на починалия пациент заяви, че ще съди лекарите в Спешното отделение. А на тялото ще бъде направена аутопсия.

Две са образуваните досъдебни производства от Окръжната прокуратура - едното ще изяснява как се е стигнало до смъртта на мъжа, а другото ще проверява дали е имало агресия от страна на близките към медиците.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase