Кадър: Нова тв

Нападение срещу лекар беше извършено в спешния център в Самоков. В събота вечерта петима мъже са нахлули в болницата, за да се саморазправят с медици.

Още по темата
“Става дума за нападение над лекар, който е бил ударен по главата, гърба и гърдите. Нападнати са още една фелдшерка и две други мед. сестри”, разказа д-р Ивелина Трендафилова, началник на "Спешна помощ" в Самоков.

Пред Нова тв нападнатият лекар разказа, че пациентът е бил докаран около 17:30 ч. в събота. Той е бил в тежко състояние и с придружаващо заболяване - диабет.

“Заедно с още двама лекари от болницата в Самоков направихме всичко, за да го спасим.  Пациентът се влошаваше прогресивно. След около двучасови усилия да го спасим, нахлу една тълпа, близки на пациента. Нахвърлиха се върху нас. Наложи се да се барикадираме в едно друго помещение. Обмислям да напусна, но в момента съм в емоционално състояние”, разказа за нападението д-р Любомир Ал-Хакак.

Началникът на "Спешна помощ" обясни, че пациентът е пристигнал с личен транспорт. За него не е била търсена предварителна медицинска помощ.

“Често се случва да има такова отношение към лекари в Самоков. Но такова физическо нападение досега сме нямали. Това са проблемите, които ескалират поради пробойните в самата система”, заяви д-р Трендафилова.
    
Близките на мъжа са искали той да бъде транспортиран в София, но състоянието му не е позволявало това. Медиците са реанимирали пациента, но не успели. Дежурният лекар се е опитал да обясни ситуацията на близките, но това е предизвиквало недоволство и агресия.

Целият дежурен екип се е заключил в съседно помещение, залостил е врата с мебели. През това време близките на починалия мъж са щурмували помещението.

До пристигането на полицията Самоков е останал без спешна помощ. Органите на реда са разпръснали събралите се.

Тялото на 53-годишният мъж ще бъде откарано в София за аутопсия.

Двама души са отведени в полицията заради нападението над медицински екип в Самоков снощи. Полицията продължава да издирва още участници в инцидента.

Съпругата на починалия мъж от Самоков заяви, че ще съди лекарите.

По думите на лекарите, след като близките на пациента Борислав Петров са разбрали за смъртта му, са нахлули в болницата и са ги пребили. Съпругата на починалия мъж - Маргарита Петрова, отрече това да е вярно.

“Започнаха да ни бутат и да ни гонят, за да излезем навън. В един момент нямаше никой при него. Той остана сам с апаратурата. Никакво внимание не му обърнаха в “Бърза помощ”. Поисках да го закараме в София - не ни дадоха”, разказа Маргарита.

Жената заяви, че синовете й нямат общо с побоя, тъй като те самите не са били в добро физическо състояние, след като научили за смъртта на баща им.

“Нападението беше от мен, не от синовете ми. Аз хванаха доктора да го бия, а той се затвори в стаята”, заяви жената.

Петрова обяви думите на лекарите, че съпругът й имал придружаващи заболявания, за “лъжа” и каза, че ще ги съди.

Двамата й синове са задържани. Според една от снахите на Маргарита Петрова обаче няма причина за това.  “Няма за какво да е задържан съпругът ми. Нямаше бой, само паника. Това е някаква грешка”, каза жената. “Не са удряли докторите, те само попитаха какво става вътре”, поясни тя и отрече да са чупили апаратура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase