Снимка: БГНЕС

Съществена част от антикризисните мерки, заложени в актуализацията на бюджета, ще бъдат насочени към пенсионната система. Това коментира пред БНТ председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев. Според опозицията от ГЕРБ обаче няма осигурено финансиране, което да направи тази мярка устойчива. Заложените в актуализацията мерки няма да ограничат инфлацията, а по-скоро ще я стимулират, смятат експерти.

1 милиард и 400 милиона лева от общо 2 милиарда лева, предвидени в актуализацията на бюджета за антикризисни мерки, ще бъдат насочени към пенсионната система. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев. От 1 юли пенсиите ще бъдат вдигнати с 10 процента, а ковид добавката от 60 лева става част от пенсията. От първи октомври също ще има преизчисление:

 "От 1 октомври поправяме една сериозна несправедливост от 2008-ма година, когато беше направено последното преизчисление. Ще намалим разликата между стари и нови пенсии с индивидуално преизчисление. Очакваме от 2 милиона пенсионери, 720 хиляди да получат допълнитлено увеличение. С което средната пенсия ще се увеличи на 720 лева. А ние я заварихме 420 лева преди две години, когато дойдохме със служебното правителство", обясни Арабаджиев.

Според бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов обаче, няма осигурено устойчиво финансиране за тези разходи:

"Ако погледнете актуализацията, те планират да плащат пенсии с пари от Брюксел. През 2022 година се очаква да постъпи малко над милиард по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС. Това да послужи като източник за балансиране на бюджета, в който с 1,5 милиарда увеличват пенсиите. Тоест ние нямаме устойчиво фиансниране на този разход", смята Горанов.

Според експерти заложените в актуализацията на бюджета мерки, като компенсацията от 25 стотинки на литър за най-масовите горива например, не само няма да намалят инфлацията, но дори ще я стимулират:

"Мярката е: "гасим пожар, като правим наводнение", защото изливането на пари на калпак за подпомагане на цени на опрелени стоки, е най-голямата грешка според мен. Защото не се подпомагат най-нуждаещите се , а се влиза в един социализъм - на всеки по колкото може", коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

"Правителството, и нашето, но и в глобален план, виждаме как се отпускат едни компенсации, актуализират се бюджети с цел битка срещу инфлацията. Но това не е коректно, защото да, компенсират се хора и бизнеси, но това е изцяло проинфлационна дейност", смята икономистът Владимир Сиркаров.

В тази спирала обаче ще останем дълго време, предвиждат още някои прогнози:

"Не само тази година, в годините напред ще имаме един такъв странен цикъл - скок на инфлацията, опит за временното ѝ компенсиране и отново скок на инфлацията", каза икономистът Стоян Панчев.

Антикризисните мерки на правителството тряба да бъдат гласувани от депутатите до края на юни като част от актуализацията на бюджета.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 2 месеца

Значи от 2008г. когато бе световната кризата,а това бе по Станишево време,тройна коалиция,че казваха в България няма и няма да стигне до нея инфлацията от световната банкова криза няма да има,но то си имаше някаква,имало е за тези 12 год. без преизчисления особено за минимална и средна пенсия при 40 годишен стаж от 170 лв./мес. и 250 лв./мес. за пенсионираните около 2005г. до последното преизчисление 2008г,като след туй дойде Борисово време,ГЕРБ и настанаха олелии за оставените пари за бюджета.

2

ауу

преди 2 месеца

Тази зима ще виете като вълци . Киро-Радевата зима .

1

Анонимен

преди 2 месеца

Радьо е човек на Херо , не на Кремъл , тъпчо . Още ли не сте разбрали ?!