Петролното ембарго върху руския петрол може малко да намали износа от Русия като количество, но приходите ѝ ще се запазят, защото цените на петрола се вдигат заради подобни непазарни действия. Ако Русия не продава петрол на Европа, тя ще продава на някой друг, защото този пазар е глобален и нещата се случват чрез танкери. Това коментира Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

„Единственото нещо, което ще се случи е, че петролът става все по-скъп и ние ще видим това на бензиностанциите”, каза събеседникът и допълни, че рафинериите не могат да преработят достатъчно количество петрол, така че да задоволят търсенето.

Още по темата
Причина за това е липсата на инвестиции в нови рафинерии в последните години. Дълги години не се инвестираше в сектори, за които всеки разумен човек знае, че ще има потребление.

Рашев прогнозира предстояща много висока  цена на нефта и петролните продукти, която ще взриви световната икономика.

„Това, което видяхме заради Covid като спиране на икономиката, ще се случи и заради цената на нефта. Въпрос на време е”, прогнозира експертът.

 Според него „балансът ще се върне, след като минем през катастрофа, през чистилище”.

„Никой в момента не е в състояние бързо да увеличи добива нито на нефт, нито на газ, нито на въглища. Дългосрочно ниски инвестиции означава, че не си способен бързо да увеличиш добива”, каза Рашев.

След подписване на Парижкото споразумение относно изменението в климата през 2015 година инвестициите в петролния и газовия сектор, както и в изкопаемите горива намаляха и тръгнаха в друга посока – към възобновяеми енергийни източници и електромобили. Сега, когато има експлозия на потреблението след коронавируса, нещата не могат да се върнат към нивата от времето, когато имаше сериозни инвестиции, обясни Рашев и добави, че миналата година е отчетен исторически рекорд в потреблението на въглища в света.

„Последната една година България също отчита рекордни добиви на въглища и рекордно производство на ток от въглища, защото газът е скъп и никой не иска да произвежда ток от газ. Електромобилите в България в момента всъщност се зареждат с ток от въглища”, каза Рашев.

„На Балканския полуостров „Марица-Изток” се яви нещо като спасителя от последна инстанция.  Ние спасяваме мрежата на Балканския полуостров непрекъснато в последната една година”, подчерта експертът.

Зеленият преход няма как да стане с технологии, които не са способни да го реализират, каза Рашев и допълни,че имаме нужда от много повече ядрена енергия, ако искаме зелен преход, който така или иначе няма да стане толкова бързо, колкото ни се иска.

„Всеки едни лев,който в момента се инвестира във ВЕИ, а не в нефт и газ, води до задълбочаване на енергийната криза”, каза Рашев.

Още за това какво се случва на пазара на суровини и метали, защо Tesla е извън S&P 500 ESG Index и трябва ли да бъдат повишени концесионните плащания у нас може да гледате във видеото.


 

Коментари Напиши коментар

109

Еко-колапс

преди 9 месеца

Е то този нефт все някога ще свърши даже престъпление срещу идните поколения да го горим.От нефт се правят стотици други продукти ,добавя се дори и медикаменти. Водорода е реална и чиста алтернатива ,но не се финансира в разработки ,а дори им се пречи на всички занимаващи се с водородни разработки.Но и тези алчни животински душици трябва да разберат ,че обричат бъдещето с всичките тези убийци на природата и ластмасата е геноцид над Земята.

108

Военен брокер

преди 9 месеца

Нефтените холдинги ще си вкарат авто-гол с теа цени. ДВГ то гори освен петролни продукти гори и алкохол,олио,водород ... и дори гориво получено от дърва-стара немска технология от ВСВ....Та при тези цени хамалогията с нефта няма да е рентабилна.

107

кубанская столица

преди 9 месеца

Задава се много висока цена на нефта... Задават те, които имат. А согласяват на това, които нямат, и обясняват,че... несправедливо, недемократично, агрессори, да засатвим ОПЕК, да распределявам справделиво.... Ние няма да купим несправедлива нефт от агрессора... Ну и какво? Други ще купят