Кадър: Bulgaria ON AIR

ЕС налага частично ембарго върху руския петрол. То ще засегне над две трети от доставките, а България получава отсрочка до 2024 година.

"ЕС направи няколко отстъпки за държавите, които са закачени за петролопровода "Дружба" - Унгария, Словакия и Чехия. Както и България до 2024 г. Решението би следвало да ограничи възможностите на Кремъл да финансира войната в Украйна. От политическа гледна точка вероятно ефектът е постигнат", коментира в "България сутрин" Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Още по темата
Той обърна внимание на изявленията, че ще трябва доста време, за да се смени технологията в рафинерията в Бургас. Но също и логистиката - да се докара суров петрол от друго място и да се съхрани.

"Адаптирането към неруски петрол означава тотална промяна на логистиката. Дали количествата ще бъдат достатъчни - може да отговори само рафинерията. Тръгне ли се да се прави смяна на технологията, някой ще трябва да плати сметката и да поеме инвестицията. Колкото по-дълга е отсрочката, толкова по-добре. Ако за нас бариерата беше паднала в края на 2022 г., нещата в ценово отношение щяха да бъдат тежки", обясни Делчев.

Според него, ако Русия спре да доставя петрол, се насочваме към възможности в условията на тежка криза. Първо ще се използват оперативните запаси на търговците. Ще започне и търсене на възможности на внос, които обаче не са безкрайни. Най-вероятно до недостиг няма да се стигне, цените ще бъдат други, смята Делчев.

Икономистът доц. д-р Косьо Стойчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че конфликтът навлиза в следваща фаза на вдигане на напрежението.

"Първоначалният икономически ефект ще бъде инфлация в двата лагера. Няколкото страни, които поискаха тази дерогация, показаха къде зависимостта от руския нефт е голяма и няма алтернатива. Всички страни калкулират общо повишаване не само на цените на нефта, но и на всички ресурси, както и обща кумулативна инфлация в икономиките", разясни експертът.

По думите му най-вероятно ще се запази темпът на инфлация, който е в момента. Вторият вариант е шоково увеличение на цените.

"Потребителите ще усетят постепенно увеличаване на цените. Не сме в състояние да контролираме ефективно този процес. Трябва да се работи в посока увеличаване на доходите на домакинствата", подчерта доц. д-р Стойчев.

Той обърна внимание, че АЕЦ "Козлодуй" функционира с руско ядрено гориво и съществува още един канал, по който България може да получи сериозно напрежение в икономически план.

Двамата гости смятат, че правителството ще поиска нова дерогация, ако не успее да се справи технологично до 2024 г. с адаптирането към неруски петрол.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase