Снимка: БГНЕС

България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г., съобщи Bloomberg, като се позовава на преработения проект за санкциите.

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg.

След Унгария още европейските страни отстъпват на искането на руското ръководство за плащане в рубли за газа, констатира в коментар агенцията.

Според нея Европейският съюз вероятно е "близо до достигането на предела" на способността си да налага ограничителни мерки срещу Русия. Отбелязва се още, че общността не е успяла да нанесе сериозен удар върху „доходната енергийна индустрия“.

„Вниманието беше насочено към отказа на Унгария да подкрепи санкциите, но други страни отстъпват на искането на Путин да плащат за газ в рубли. Нелицеприятната картина показва колко ограничен е ЕС да подкрепя твърдата реторика с действия, което изисква единодушие на всички 27 държави-членки“, се подчертава в анализа, цитиран от БГНЕС.

Изтъква се още, че разцепление между западните и източните страни – членки на ЕС се проявява и по други въпроси - военната помощ за Украйна, перспективите за преговори с Кремъл и условията, които трябва да приеме Киев, за сключване на мирен договор.

Икономистът от КНСБ Любослав Костов определи пред Нова тв новината за отсрочката за България като очаквана, която е била въпрос на време. „Въпросът е да не компенсираме само с намалени акцизи и ДДС в енергетиката, а да има по-активна политика за дългосрочна стратегия”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase