Снимка: БГНЕС

57 украински бежанци, предимно майки с малки деца, отпътуваха с влак от Бургас за София, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Към композицията на бързия влак за столицата бяха прикачени два допълнителни вагона, строго охранявани от полиция. Украинците са от хотели в Слънчев бряг. Те ще бъдат настанени в държавни бази в Паничище.

Бежанците споделиха, че са предпочитали да останат край морето, но след като са ги помолили да напуснат хотелите, са нямали избор. Бежанците благодариха на българското правителство, че все пак са им намерили подслон.

През следващите дни украинските бежанци ще бъдат превозвани с БДЖ към държавните бази във вътрешността на страната.

„Чакахме до последния момент, не знаехме къде ще ни откарат. Стоиш на куфара и се чудиш на 25-ти или на 30 ще тръгваме”, сподели Ала.

„Естествено, че искахме да останем на морето и за децата е по-добре и въздуха и водата, но не можем да избираме, а каквото предлагат! На този етап е така!", коментира Ина

Очаква се в 16 часа на брифинг на Областен кризисен щаб в Бургас министър Калина Константинова и Мариана Тошева – председател на Държавната агенция за бежанците, да дадат повече информация за разселването на украинските бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase