Снимка: архив, БГНЕС

Около 50% ще е увеличението на цената на парното у нас, прогнозира председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

И обясни защо се стигна до обявяването на шокиращите числа, които изправиха косите на милиони българи:

Към 31 март всяка година топлофикациите са задължени да подадат заявления, за да бъдат определени цените от 1 юли. Заявленията се подават с данни, които са известни към този момент - 31 март. Независимо, че е само преди два месеца, при тази динамика на пазара това е дълбока древност. Информацията за компенсациите се появи по-късно и нямаше как да влезе в заявленията.

Още по темата
Според него увеличението на цената за крайните потребители ще бъде около, но под 50%. Доста фактори влияят на цената във Велико Търново, за да бъде толкова високо поисканото увеличение, отбеляза Георгиев.

"Не съм убеден, че поисканото от "Топлофикация-София" 30% увеличение е достатъчно добре изчислено. Повече трябваше да бъде, като процент не е адекватно. Заложена е цената на газа към 31 март, а КЕВР започва да работи върху същите модели, като коригира цени и разходи", каза още той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase