Снимка: БГНЕС

Поскъпването туристическите пакети заради цената на горивата и суровините е между 10 и 20 на сто. В последните месеци има засилено търсене на всякакви продукти и услуги, свързани с пътуванията, показват данните на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

30% е ръстът в записванията за ваканции на българите в сравнение с миналата година.

Заради икономическата несигурност резервациите се правят в последния момент, посочва Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Пред БНР тя обясни на какво се дължи поскъпването на туристическите пакети:

"Горивата са основен фактор, защото те влияят върху цената на хотелския продукт, която има основен дял при пакетите. Същото е при самолетните билети, които са поскъпнали. В зависимост от дестинацията авиокомпаниите вдигат цената на самолетния билет с до 20% заради горивната такса. Хотелът заедно със самолетния билет формират около 80% от стойността на целия пакет и няма как това да не се отрази върху пакетната цена. От друга страна всички консумативи и суровини поскъпнаха, включително не на последно място и трудът, а в туризма човешкият фактор е незаменим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase