Втори ден дълги опашки от желаещи да се поклонят пред мощите на светите братя Кирил и Методий. Историци обаче изразиха мнение, че реликвата, донесена от Света гора у нас, не е истинска.

Ани Сиракова чака повече от час и половина на дългата опашка пред храм "Света Неделя". Идва за своите минути, дори секунди близо до мощите на светите братя Кирил и Методий.

"Когато вляза вътре, си мисля какво бих искала да преживея", каза Ани Сиракова пред Bulgaria ON AIR.

И докато вярата обединява хората на опашката, то историческите тълкувания отново прокарват разделителни линии. Появиха се твърдения на учени от БАН, че донесените мощи на светите братя у нас не са автентични.

"От три века се търсят мощите. Св. Кирил почива при посещението си във Вечния град. И е погребан в доста известната базилика "Сан Клементе". За Методий нещата са още по-сложни, 11 места спорят за неговата епископия. Гробът му не е намерен", коментира историкът Тодор Чобанов.

"Имаме сертификат за тези свети мощи. В никакъв случвай тук не можем да говорим за някаква заблуда", категоричен е отец Кирил.

Макар и прави и под жаркото слънце - голяма част от хората не са изморени, а щастливи, че могат да се докоснат до свещената реликва.

"Чакаме, това е преклонението пред нещо велико", сподели една от чакащите.

Вратите на църквата "Света Неделя" в София и тази нощ ще останат отворени за всички вярващи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase