Снимка: архив, БГНЕС

Честит празник на всички, които водят българския народ и българската държава към просветен и културен напредък и всеки ден неуморно разширяват границите на духовна България - с тези думи в профила си във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българите по повод 24 май  - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Честит празник на всички, които с огъня на духовността озаряват пътя на бедните духом и изгарят невежеството, които ни въздигат над прозата на деня“, посочва Йотова.

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички славянски народи са започнали да четат на своя език.

„Да помним, че тук, в България се родиха свещените букви, на които днес пишат над 300 млн. души в целия свят. Мисията на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици намери спасение в тогавашната българска държава благодарение на прозорливи български владетели. България поведе безбрежното славянско море, като разпространи към останалия славянски свят познание, култура и духовност, които и до днес предопределят развитието на Европа. Този свят разказ трябва да помним, да предаваме на поколенията, да славим пред света“, призовава Йотова.

„24 май е гордостта на всеки българин, че принадлежи на народ, роден от словото и книжнината, със силен национален дух, устоял на всички изпитания на времето с най-мощното оръжие в ръце – знанието! Само с него и днес ще успеем да преборим малограмотните, за да пребъдем като народ и държава“, пише вицепрезидентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase