Снимка: БГНЕС

Общ преглед

С празнични шествия в цялата страна беше отбелязан 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В София шествието беше водено от премиера Кирил Петков, министъра на образованието Николай Денков и министъра на културата Атанас Атанасов. То тръгна от площада пред БНБ по жълтите павета, до Софийския университет и приключи пред Народната библиотека и паметника на Светите братя Кирил и Методий.

Още по темата

Програмата включваше тържествени речи от официални лица, както и най-многобройното изпълнение на химна „Върви, народе възродени“.

В Пловдив шествието беше водено от държавния глава Румен Радев. То започна с духов оркестър и мажоретки.

Множеството премина през цялата главна улица, като в него се включиха хиляди ученици от всички училища в Пловдив.

Президентът произнесе празнична реч пред хората.

Хиляди се включиха в празничното шествие във Варна. Празникът на Светите братя Кирил и Методий в морската ни столица започна с издигане на националния флаг. Деца изпъстриха площада пред Катедралния храм „Успение Богородично“ и поздравиха присъстващите с фолклорна композиция.

В небето полетяха бели гълъби и цветни балони с буквите от азбуката. От площада, носещ името на Светите братя, тръгна и шествието. В него се включиха и носителите на награда Варна за ученик и учител на годината.

Хиляди ученици, учители и родители шестваха в Русе за 24 май. В парада се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев и барабанчиците от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов".

Участниците, разделени в два лъча, се събраха на централния площад, където бяха приветствани от кмета на Русе Пенчо Милков. "Днешният ден събра Русе, събира българите. На тази светла дата ние празнуваме азбуката си", каза Милков.

След това ученици изпяха заедно общонародния училищен химн "Върви, народе възродени". Празникът продължава с концерт.

Хиляди деца и учители се включиха в тържественото шествие във Велико Търново, посветено на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители и гости на града изпълниха главната улица от площад „Велчова завера“ до пространството пред паметника „Майка България“

По традиция, начело на шествието бяха децата от Неделното училище при храма „Св. Николай“,  с иконите на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, на бележити българи, оставили ярка следа в сферите на просветата и духовността. След тях пред сградата на общината преминаха студенти и преподаватели от Великотърновския университет. В отделен блок бяха студентите и курсантите от НВУ “Васил Левски“. Пъстрото шествие с деца от всички детски градини и училища в старата столица създаде неповторима празнична атмосфера.

Стогодишна икона на светите братя Кирил и Методий, съхранявана в храма "Света Троица", по традиция поведе празничното шествие на 24 май в Добрич. Вазовите стихове "Аз съм българче" и завет да пребъде българското слово прозвучаха с детски гласове пред паметника на създателите на българската азбука.

Вярата в науката и образованието, буквите и знанието са ни спасили в мрачни времена, каза в словото си на празника кметът на Добрич Йордан Йорданов. Тази година, отбелязвайки 150-летието от създаването на първото класно училище в Добрич, още повече разбираме, че в думите е силата. Разбираме колко пагубно е невежеството, добави Йорданов. По думите му, в днешното объркано време просветата и културата са пътят, който трябва да следваме, за да живеем в разбирателство.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в празничното шествие в Добрич преминаха ученици и учители от над двайсет учебни заведения, дейци на културата от драматичния и кукления театър, професионалния ансамбъл "Добруджа", Български камерен оркестър, художествената галерия и други институции.

Празничният ден започна с благодарствен молебен в храма "Свети Георги". Пред паметника на Солунските братя застана почетен караул на ученици от СУ "Свети свети Кирил и Методий" - наследник на първото класно училище в Добрич. Програмата за 24 май   продължава с концерт "Славянска музика" в градския парк.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар