"Ние в момента използваме газ, който се плаща от Гърция и който ще бъде заменен от това количество природен газ, което ще пристигне от Тексас, с тези два кораба. Продължаваме да използваме руски газ, само че по-скъп", заяви енергийният експерт Еленко Божков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му е повече от странно, че не знаем коя е фирмата за американския втечнен газ.

"Ние не знаем също има ли достатъчно количества и каква е цената. Абсурдно е, това, което твърди началникът на кабинета. Не може да има 4 пъти по-евтина цена от пазарната, защото газът не може да се добие на такава цена", изтъкна енергийният експерт.  

Той коментира, че процедурата по пускането на Комотини - Стара Загора е в добър прогрес и е съвсем очаквано да видим природен газ в края на август, който идва от Азербаджайн по тази връзка.

"Разговорът, който е воден за получаването на двата танкера природен газ, е бил политически, а не търговски. Поети са някакви ангажименти, за които няма подписан договор или той не е подписан от шефа на "Булгаргаз". Възможно е да има конфликт на интереси или договорки под масата. За 7 месеца ни трябват 28 танкера, ако ги получим", посочи Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase