"Трудно е да се правят дългосрочни прогнози за цените. Дори Русия да спре износа на зърно, България има достатъчно количества, за да задоволи собствените си нужди, но цените на световния пазар ще скочат." Това обяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов .

 По думите му цената на олиото се е стабилизира на около 5 лв. след пика на поскъпването около 8-9 март.

Поскъпването при сиренето и кашкавала се наблюдава вече няколко месеца. Тенденцията е то да продължи.

"При основните хранителни продукти почти навсякъде има задържане на цените.

Още по темата
При млечните има тенденция за нарастване. Преди 6 месеца увеличението беше 25% на годишна база при сиренето и кашкавала, сега е 35%", уточни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че ще се стигне до точка на насищане, но ключов за сектора е енергийният пазар.

Цените на картофите, морковите и лука са като тези преди година, поевтиняване има при лимоните и ябълките. Прогнозата при зеленчуците е те да са на поносими цени, не се очаква драстично поскъпване. При картофите може да се стигне до свръхпредлагане, което е добре за клиентите, но ще донесе загуби на производителите.

Без осезаема промяна в цената е свинското месо.

"Има голямо предлагане на свинско. Това не е добра новина за свинепроизводителите. При нарастване на разходите ще доведе до намаляване на животните. А като намалее предлагането, цените ще тръгнат нагоре", коментира Иванов.

Той подчерта, че при пилешкото месо има стабилизация на цената в последните 20 дни - около 5 лв. за килограм. След поскъпването на яйцата - сега цената се е задържала на около 27 ст.

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища не прогнозира поевтиняване на хляба, въпреки предложеното 0% ДДС.

"Това ще е мярка, която ще облагодетелства производителите. По-скоро ще окаже влияние върху задържането на цената, много са дисбалансите, за да се стигне до понижение. Търсенето на хляб не е много голямо", подчерта Владимир Иванов. 

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 месеца

До 9Анонименпреди 12 секунди 0 0е много чсно че няма. Ние и злато имаме ама го даваме на Дънди Прешъс (Канда) за жълти стотинки. Само за година вадяр 4 тона злато от което асмо 1% влиза в БГ. И хляб има, да ама ще стане 5 лв и ако не ви хареса нишо не може да направите защото сме с адска робска психика. . . . . . НЕ ЗАЩОТО НЕ ИЗБИРАМЕ ИСТИНСКИ ПОЛИТИЦИ НАПР.ВЪЗРАЖДАНЕ! Е ТО ДРУГИ ВЕЧЕ И НЯМА

21

Анонимен

преди 2 месеца

Българското зърно се изнася за печалба на зърнарските кулаци, а се внася зърно за печалба на хлебарските кулаци от чужбина. Един картелен зърнар каза, че иска помощи от държавата, но иска да продаде зърното на най-високата цена в чужбина, защото това било пазарна икономика. Зърното ще бъде изнесено, а ще има недостиг на зърно за внасяне.

20

Анонимен

преди 2 месеца

А бре ко...***-радьовски превратаджийчета, вдигайте инфлацията, че да си папкате сладко от НАШИЯ поминък э - до време! Яхнахте Виденовите-юмручковските волове, е, такъв ще ви е краят на Видовден (15-ти октомври). Само не си забравяйте гаулайтерчето и кобилата му, когато отФърчите за Канадата - не че тя примира за китайския морковен прах-панацея на сладкарката Линда.