Снимка: БГНЕС

Месец след първата заявка за готвени мерки срещу инфлацията, пакетът стана ясен тази седмица - не се стигна до въвеждането на необлагаем минимум, въпреки че повечето коалиционни партньори го искаха, но пък сериозно се вдига минималната пенсия и се подпомагат по-бедните възрастни хора.

Още по темата
Въвеждат се и данъчни промени с доста спорен ефект. Пакетът претърпя не малко критики - че ще акумулира повече инфлация, че ще генерира по-високи цени и че не бива да се дават пари на калпак.

"Целта на този пакет е не да намали инфлацията. Инфлацията в момента идва от две посоки. Ясно е, че правителството няма контрол върху тях", обясни икономистът Кристофор Павлов.

Нивото на доходите в България е по-ниско и при глобален натиск общото ниво на инфлация е по-голямо. Натискът върху ценовите равнища при нас ще се усеща много по-ясно, смята той.

Аз мисля, че стагфлацията в голяма степен е факт, заяви Павлов.

Смятаме, че през тази година икономическият растеж ще е около 2% в контекст на много висока средногодишна инфлация - 13%, прогнозира икономистът.

Коментари Напиши коментар

4

П.К.

преди 1 месец

Световна и доказана практика за намаляване на инфлацията включва: - Стягане на коланите/ - Намаляване на потреблението/ - Никакво теглене на заеми, никакво раздаване на пари на калпак/// Нашите баламурници правят точно обратното на Световната практика???...Защо ли? Не знаят ли? Или се правят на разсеяни?...

3

Анонимен

преди 1 месец

Защо в много държави цените на хранителните стоки от първа необходимост ги върнаха на нива от м. Октомври 2021 год. и ги замразиха. Само в България това не могло да стане. Защо да не може????

2

Анонимен

преди 1 месец

Г-н Павлов, според вас, управляващите не трябва да увеличават пенсии и заплати, и инфлацията едва ли не ще намалее или ще е в застой, но народът ще умира от глад, защото с такива доходи не се живее. Вие разглеждате въпроса от гледна точка на икономиката като предмет, но в този момент, икономиката в световен мащаб е в упадък и този план не върви. С постната пица на Дянков народът не може да живее в този момент. Всички държави дават пари и България не е изключение.