Снимка: Bulgaria ON AIR

В новия пакет от антикризисни мерки управляващите съобщиха, че вдигат ДДС-то на виното и бирата отново на 20% в заведенията за хранене.

"Изненадата беше голяма, тъй като само преди два месеца и половина същите тези хора гласуваха в парламента намаленото ДДС да остане до първи януари 2023 година. Съответно всички в бранша си правиха разчети по този начин. Сега в средата на годината, точно преди летния сезон, когато всичко е направено, се вдига ставката без никакво предупреждение", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в "България сутрин".

Още по темата


Той разясни, че отново се правят антикризисни мерки, в които не са включени нито работодателски, нито браншови организации. Гостът добави, че в последната една година липсата на диалог е доста осезаема. По думите му малкият и средният бизнес и секторите туризъм и ресторантьорство не са приоритет на това управление.

"Ще пробваме диалог през работодателските организации. Ще инициираме срещи през тях, ако въобще има някаква чуваемост. Започнали сме национална организация. Включват се и други организации извън нашия бранш, които също са с проблеми и има липса на чуваемост. Нямаме друг изход, трябва да си търсим правата. Ние нямаме нищо против намаляване на ДДС на хляба или на който и да е друг артикул, който има нужда, но защо трябва да се взима от едните? Става пиар акция по този начин", изтъкна Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че мерките са изцяло закъснели. Председателят на БАЗ подчерта, че бизнесът има нужда от предвидимост. Според него няма никакви компенсации за сектора.

Алибегов изтъкна, че оцеляването на бранша ще бъде все по-трудно, тъй като разходите са се увеличили близо три пъти спрямо 2019 година. И обърна внимание, че няма работна ръка и се налага да внасят от чужбина, а това излиза скъпо. Той каза още, че ресторантьорският бранш не получава субсидия за назначаване на бежанци от Украйна.

"Проблемът с работната ръка поради това, което ни се случи в последните две години, е огромен. Не може за два месеца да изтрием последните две години. Негативът, който е натрупан през последните две години, е огромен и той не може да се изчисти така, секторът има нужда от подпомагане поне до края на годината. Ако не могат да помогнат, поне да не пречат", настоя Алибегов.

"Съмнявам се хлябът да поевтинее с очакваните 20% при премахване на ДДС. Ако нещо такова се случи, няма да е повече от 10%. Със сигурност ще предотврати евентуално ново поскъпване, тъй като нашите разходи продължават да са неизвестни. В сравнение с миналата година цената на брашното е скочила двойно. Не мисля, че е правилна политика да се противопоставят бизнеси. Бизнесът иска еднакви условия за всички, за да могат да работят и да оцеляват. Бизнесът има нужда поне една година да бъде възстановен организационно и финансово", заяви председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

Той подчерта, че през последните няколко месеца се усеща драстично намаляване на покупателната способност на българите.

"Целият български бизнес иска предвидимост. Да знаем, че когато правителството е взело едно решение, то е крайно. Липсата на предвидимост пречи на бизнеса. Ако трябва да отразим в ценовата политика два пъти и половина по-скъп ток, цената на газа, която расте, доставните цени, то цените в заведенията ще скочат до небето. Ние няма как да вдигаме цените", каза още Алибегов.

Коментари Напиши коментар

94

Anonimen

преди 1 месец

Това е нормалното ниво на ДДС за алкохол, нелогично бе точно за алкохола да е 9%, но друго не се и очаква от банкянския еднокнижник. А Алибегов да не реве за помощи, по цените в менютата е видно, че вече са си калкулирали инфлацията

93

anonimen

преди 1 месец

РЯЗАНАТА БУРГИЯ Е *** НА БОЙКО БОРИСОВ !!!!!!

92

ББ

преди 1 месец

та али...господаря ти путин е виновника за поскъпването и инфлацията...ще оцелеем...крепостни като теб няма да станем...за копейки...няма да ти плащаме разпространение на дрога и рашизъм...САЩ имат прогама за хора като теб...и децата ти ще имат само дестинация...Сибир...Война е...да воюваме...али!!!приятели САЩ идват!!!Бог да пази Свободният Свят!Справедлив Свят...или