Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По данни на "Евробарометър" едва 12%  от българите участват редовно в доброволчески дейности. Това нарежда България на предпоследно място в ЕС, при средно за съюза - 24%, посочи председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в парламента Иван Ченчев ("БСП за България") на дискусия в Народното събрание. Темата е „Доброволческата дейност в България – проблеми, възможности, законодателна уредба". Форумът е по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, предаде БТА.

Ченчев посочи, че по статистика доброволци в България стават най-често млади хора между 15 и 30 години, ангажирани с културни и спортни мероприятия, дейности по опазване на околната среда, благотворителни кампании и други.

Липсата на закон при нас обуславя слабия интерес и участие в доброволчески кампании и акции на гражданите, също така създава затруднения на институциите, които работят с доброволци, коментира Иван Ченчев. Според него е необходим закон, който да признае, регламентира, а и стимулира доброволчеството.

Той посочи, че са правени опити за приемането на подобен закон в предишни парламенти. Досега има поне четири или пет внесени законопроекта за доброволчеството, никой от тях обаче не е успял да обедини достатъчно гласове, за да бъде приет. Налице са били много недостатъци. В последния проект, внесен на 4 март 2022 г., нещата не са много по-различни, коментира Ченчев. Според него кризите от последните години - COVID-19 и бежанските кризи, налагат да бъдат направени по-съвременни и адекватни на днешния ден предложения за закон за доброволчеството.

Той изцяло подкрепи предложението, изразено в няколко становища по последния внесен законопроект за доброволчеството, за създаване на работна група с парламентарно представените политически сили и с неправителствени организации, особено младежки, като водеща да е Комисията по младежта и спорта. Целта е да създадем един нов и актуален законопроект в подкрепа на доброволчеството, посочи Ченчев.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин коментира, че трябва да провеждат политики за насърчаване на доброволчеството. Той посочи, че ковид кризата е показала слабостите в системата. Поради липсата на правна уредба не можахме да реализираме потенциала на хората, които наистина искаха да помагат, коментира Вигенин.

Той допълни, че на днешната дискусия присъстват над 25 организации. Формалният повод е законодателно проучване, направено по Студентската програма за законодателни проучвания на НС на тема "Нормативна рамка на доброволческата дейност в страните от ЕС и САЩ".  От изследването виждаме, че има различни формулировки в различните страни що е то доброволческа дейност, кои са субектите, на кого е позволено да бъде доброволец и има ли ограничения в зависимост от възрастта, посочи Вигенин. Има страни, в които доброволчество не е възможно под 18 години, другаде е възможно, но с някои ограничения, отбеляза той.

Доста неща има, по които трябва да помислим, да поработим и смятам, че ще се справим, защото виждам интерес и от моите колеги тук в НС. Вярвам, че много скоро ще имаме една солидна нормативна уредба, каквато е целта на днешната дискусия, каза Вигенин пред журналисти преди форума.

Гражданският сектор е лакмус както за развитието на обществото, така и за развитието на институциите, коментира на дискусията Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова, която не можа да присъства на форума заради спешна задача. Според Величкова доброволчеството дава представа какви са проблемите и какви са възможните решения в дадена сфера, това е механизъм за изграждане на гражданско самосъзнание и повече истинско знание. Регулацията на доброволчеството би трябвало да насърчава, да дава стимули, каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase