Снимка: Bulgaria ON AIR

От Българската академия на науките прогнозираха над 200% скок в цените на храните при песимистичния вариант и 50% при оптимистичния. Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН очаква поне два пъти поскъпване на основните храни, ако войната в Украйна продължи.

Управляващите предложиха нулеви ставки на ДДС на хляба и още редица антиинфлационни мерки.

"Целият пакет е повече политически и донякъде антиинфлационен. Обърнат е към всички избиратели. Има повече политика и много по-малко икономика. Свалянето на ДДС-то ще помогне до известна степен на хлебопроизводителите, но едва ли ще се отрази на цената. В големите градове хляб се продава в големите вериги хипермаркети от заготовки. Това все повече измества нашите производители. Тук ДДС-то не знам каква роля ще изиграе", коментира доц. Боюклиев в "България сутрин".

Още по темата


Той определи като "хубава" отстъпката от 25 ст. на литър при зареждане на бензин А95 и дизел, но отбеляза, че в Гърция има такава подкрепа за островите - избира се групата, която е най-засегната от инфлацията.

"Бих насочил пари към късите вериги. Да направим по-евтин транспорта около София на производителите на зеленчуци. Качването на прага на задължителното регистриране по ДДС ще даде някакво отражение", посочи ученият от БАН пред Bulgaria ON AIR и добави, че би насочил средствата към работещите бедни.

"Войната е шанс да подпомогнем местните зеленчукопроизводители или овощари. Всичко е внос. Очаква ни жътва, нова реколта. Има достатъчно засети площи, трябва да подпомогнат износа. Няма как да се изолираме от международния пазар", каза още доц. Огнян Боюклиев.

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 месец

Не малко никаква икономика няма има миже да те лажим Айде българи бе стига от един просто-так на друг как все нацелваме неправилния клон

18

Анонимен

преди 1 месец

Ако имаше по малко професори и генерали които ограбват пенсии и детски нямаше да има проблеми. Политика има в раздаване титли. Грабежа е огромен .

17

Анонимен

преди 1 месец

Днес синът на академика е професор в УНСС, братовчед му беше зам.министър, сега пак е на солидна хранилка, а някогашният отличник-първенец работи ту тук, ту там, до последно опитвайки се да попадне на позиция, достойна за отличник.Даже по едно време беше успял да стане хонорувано асистентче в УНСС, но не го допуснаха до постоянен трудов договор.Та като имам предвид всичко това, опитвам се да добия представа доколко може да се вярва на топ-връзкарите кадри на Института за икономически изследвания