Снимка: архив, БГНЕС

Библиотекарите в България излязат на протест в навечерието на 24 май. Поводът е неизпълнено от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша, се казва в съобщение на синдикалните организации на регионалните библиотеки към национална федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“.

Служителите на Столична библиотека ще протестират пред сградата на библиотеката на 20 май 2022 г. от 14:00 до 15:00 ч.

Исканията на протестиращите включват увеличаване с 40 процента на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки.

„Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв., включително - за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.“, съобщават организаторите на шествието. Освен това те ще настояват и за увеличаване на субсидираните бройки на регионални библиотеки – от 1177 на 1200.  
/БТА/

 

Коментари Напиши коментар

11

Не четете

преди 1 месец

Книгите са супер надценени и винаги са били. Всъшност, има много малко автори в света, които реално си заслужава да се четат, всичко друго е бла бла. Аз съм научил много повече от киното и научно популярните филми, където нещата са синтезирани и целия спам на автора е махнат. И не, драги, не са интелигентни хората четящи "книги", а хората, които разбират и знаят какво четат, аре стига с тия легенди...

10

Чичо

преди 1 месец

Изживяването...боже колко си смешен. Че и трагичен. Аз обаче ще ти кажа, че Киндъл ползвам от близо 10 години и няма разлика в изживяването. Грам даже. Пък и съм си спестил и сума ти пари както и въпроса - къде да я дена поредната хартиена книга. И така...

9

Наложихте

преди 1 месец

Модела на еднокнижника Борисов,сега рИвете.Късно е.