Снимка: Bulgaria ON AIR

Заведенията са част от Българската стопанска камара и няма да протестират днес. Те се надяват диалогът с правителството за подпомагане на бранша да продължи.

"Очаквахме, че в последния момент ще бъдат повикани работодателските оrганизации на разговори. Поне 25-30 хил. човека щяха да излязат на площада и това може би щеше да е последният протест срещу това правителство. Надяваме се, че този път договорките ще бъдат изпълнени. Протестът не е обвързан с нито една партия и няма политически цели", заяви председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов в "България сутрин".

Той подчерта, че от СЗБ категорично подкрепят днешния протест на превозвачите и таксиметровите шофьори в София. И определи исканията им за горивата като "доста справедливи".

По думите на Коларов ситуацията в заведенията започва да се нормализира след повече от две години, в които са работили под много голям натиск.

"Абсолютно неуспешно всички се спрягаха върху нашия бранш да си решават проблема с Ковид. Това ще води след себе си много негативни явления много години. За тези 2 години и половина всички министри на здравеопазването успяха да откажат голяма част от колегите да работят в този бранш. Бяхме като изкупителна жертва на пандемията. Изведнъж тя изчезна, паднаха маските и мерките", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

"Нямаме персонал и много обекти не могат да отворят за летния сезон. Персоналът е най-големият проблем. Заведенията почти не можем да разчитаме на украинските граждани у нас. Не знаят езика, може да работят като помощен персонал в кухнята. Те са несигурни - наемаш ги на работа и след седмици напускат държавата. В болшинството от случаите не ги устройват условията в България", изтъкна Коларов.

В писмо до ЕК ресторантьорите настояват помощта по мярката "60/40" да бъде продължена.

"Един бизнес не трябва да се крепи на компенсациите, но е нормално да те компенсират, когато те затворят за толкова време. Мярката "60/40" така я промениха, че голяма част от нашите колеги да не могат да кандидатстват по нея. Нереални са условията. Надяваме се да получим отговор, мярката да продължи и да бъде възстановена в началния ѝ вид. Какво правим от 1 юли, ако дотогава не приемат промени в закона?", коментира Коларов.

Коментари Напиши коментар

57

Алекс

преди 2 месеца

Освен украинците и българите не ги устройват условията в България,след като нямат персонал.Когато наште чорбаджии осъзнаят,че сме в ЕС и вече никой няма да им работи за мерси,тогава ще си намерят персонал.

56

Анонимен

преди 2 месеца

персонал има, само че не за 600лв. Хайде да фалират поне 50% и ще вдигна парти. Още ли ги осигурявате на минимална заплата? Забравяте ли да им плащате? Още ли се държите с тях като с роби? Е няма да има, мийте си чиниите сами

55

Ами така е....

преди 2 месеца

СТАНЕТЕ ВЪЗДЪРЖАТЕЛИ...!!!!