Снимка: БГНЕС

Таванът на пенсиите да отпадне още от 1 юли тази година или най-късно от 1 януари догодина – за това ще настоява КНСБ пред междуведомствената работна група, която обсъжда вариантите за планираното от управляващите увеличение на пенсиите.

В момента максималната пенсия е 1500 лева и около 34 000 души са засегнати от това ограничение.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че синдикатът иска предстоящото увеличение на пенсиите от 1 юли да бъде диференцирано според техния размер:

"Някой може да твърди, че е несправедливо, но само по този начин можем да интегрираме тези прословути 60 лева безболезнено в общият размер на пенсията, без някой да остане с по-малък общ доход, отколкотко получава сега преди първи юли. И това трябва да стане ясно на политиците, че най-накрая тази вакханалия с даването пари на калпак трябва да спре, трябва да се върнем към основният принцип на пенсионната система: принос-права, за да възстановим доверието на младите", коментира Пламен Димитров.

Социалният министър Георги Гьоков обяви през седмицата, че се обсъждат над десет варианта за увеличение, като той предлага то да е с 10 процента от 1 юли, да има ново повишение от 1 октомври и да продължи изплащането на добавка от 60 лева заради инфлацията.

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 1 седмица

За какъв "принос-права" става дума? За осигуровки първи стълб към НОИ не се правят ПЕРСОНАЛНИ партиди за внасяните суми! Няма и регламент при ранна смърт на осигурявания защо държавата ЗАДЪРЖА сумата по партидата! И наследниците на починалия осигурител също НЕ НАСЛЕДЯВАТ неусвоените вноски! Бюджетните институции, в т.ч.силовите министърства, кой ги е осигурявал? Как с премахването на тавана на пенсиите ще се премахне уравниловката, само г-н Пл. Димитров може да обясни.

42

До 41 Вихър

преди 1 седмица

Почти си прав, само за коефициента не си. Може да е повече от три при стаж само от 2000 година нататък. Между 3,5-3,8 е максималния коефициент при осигуровки на максималната осигурителна сума. Това прави обикновено пенсия от около 2400-2800 лева в зависимост кога се е пенсионирал и колко стаж има.

41

въпрос до 37

преди 1 седмица

За какъв долен таван става дума-може ли да го обясните. Преди години съседа се осигуряваше на минималната, /беше се разбрал с шефа да му плаща допълнително на ръка./ защото имал малки деца и му трябвали пари. Аз съм с 2 висши повече от него и се осигурявах на максимума. Да ама сега пенсията му била малка, а пък мойта голяма и не било справедливо. Тогава той не се интересуваше колко са моите осигуровки, но сега проблема му е размера на моята пенсия.