Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит се възстановява и се надяваме, че през следващата седмица ще бъде изписан от болницата, заяви Ловчанският митрополит Гавриил за БТА.

“Говорих вчера със Светия синод, Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е преминал успешно през операцията след счупване на горната част на лявата бедрена кост”, посочи той.

Патриарх Неофит беше опериран успешно на 11 май в УМБАЛ "Софиямед" след счупване на горната част на лявата бедрена кост.

"Негово Светейшество патриарх Неофит започва да прави и упражнения за раздвижване, ще има възстановителни и рехабилитационни процедури за неговото възстановяване", обясни Ловчанският митрополит Гавриил. Той подчерта, че "след операцията, новините за здравословното състояние на патриарх Неофит са добри".

“Сложно е да се коментира решението на Вселенската патриаршия за Православната църква на Република Северна Македония, защото нещата не са много ясни и Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия още не е получил това решение, заяви още Ловчанският митрополит Гавриил в коментар за признаването от страна на Вселенската патриаршия на Охридска архиепископия.

По въпроса за решението на Вселенската патриаршия би трябвало да има заседание на Светия синод на БПЦ-БП, но то ще се съобрази със здравословното състояние на патриарх Неофит, каза митролопит Гавриил. "Вчера говорих със секретариата на Светия синод и още не е получен точният текст на решението. Той трябва да се получи и да се преведе, и тогава по-точно можем да коментираме и да вземем отношение", обясни Ловчанският митрополит.

"Църквите се равни, а Вселенската църква е първа между равни и автокефалия може да даде Църква Майка на дадена църква, която е към нея. От 20-те години на миналия век Македонската църква е под юрисдикцията на Сръбската православна църква и ние очаквахме Сръбската православна църква да й даде автокефалия. По каноните, те по принцип имат право да дадат автокефалия, но и трябва да видим какво е решението на Вселенската патриаршия за Православната църква на Република Северна Македония, след като бъде преведено", каза за БТА митрополит Гавриил.

Той обясни, че Църквата Майка е тази, която има право да свали схизма, ако е наложена на някоя църква, и да даде автокефалия. Това може да го направи и Всеправославен събор, добави Ловчанският митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase