Снимка: БГНЕС

Национална агенция за приходите започна проверки в над 2000 фирми в цялата страна заради нелогично високи стойности на материалните запаси, посочени в балансите им за 2020 г. Данъчните инспектори проверяват наличностите на стоки и ги съпоставят със счетоводната документация. При установени несъответствия ще започнат и ревизии, уточняват от НАП.

Контролните действия са част от мащабна кампания на приходната агенция, насочена към дружества, посочили в счетоводните си баланси значително увеличение на наличните в склада стоки, материали или продукция за 2020 г. Сред тях са облекла и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други. Според данъчните е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини.

В края на миналата година НАП изпрати предупредителни писма до 11 600 фирми в страната заради нелогично високи материални запаси на обща стойност над 9 млрд. лв., припомнят от приходната агенция. В резултат на информационната кампания, голяма част от тези дружества са направили съответните корекции, като са начислили дължимия ДДС за липсващите или бракувани стоки, а някои са отразили това и в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2021 г.

Кампанията на НАП продължава, като от началото на 2022 г. до момента данъчните са се свързали с над 1300 от наблюдаваните фирми, за които не е логично поддържането големи материални запаси, а до края на май още 150 ще получат телефонно обаждане. По този начин приходната агенция ги информира за възможността, ако са пропуснали да отчетат продажби, липси или брак на материални запаси в минал данъчен период, да извършат необходимите корекции и да внесат дължимия ДДС.

Материалните запаси са счетоводна категория, която най-общо означава съхранявани на склад стоки, материали или продукция. Всички дружества в извадката поддържат материални запаси на значителна стойност в продължение на години, което противоречи на икономическата логика.

Коментари Напиши коментар

14

Komentar

преди 1 месец

А защо ги регистрирахте без да ги проверите. Да не би защото който ги проверяваше без да му е нужна английска помощ му теглихте шута за да си нагласите офшорен НАП с офшорни лични данни на бг граждани зад граница. Докога !!!!!!

13

Българ

преди 1 месец

Преди ЕС имаше едно друго обединение което беше намерило точната формула за успех и то се казваше Югославия 1918!Които иска частно,държавно,излаз в чужбина няма проблем!До ден днешен,хървати,босненци,сърби,македонци,черногорци смятат Тито за най-великият национален герой!Наследника му Слободан беше 5 г. ком. диктатор и 5 г. президент,защото хората искаха да продължат добруването си след което дойдоха шпионите почнаха убийства със цел разпад на съюза!А Слободан умря в Хага удар посмъртно оневинен

12

Българ

преди 1 месец

И като си платят данъците в пълен размер държавата ще им осигури ли така мечтаната газова,ел. или горивна сигурност,ще построи ли държавни бензиностанции,хлебозаводи,АЕЦ,ТЕЦ за да регулира картелите,ще подобри ли здравеопазването,пенсиите,образованието,пътната инфраструктура!Да живей мафията и дупетатите,Хазарт ся вече знаеш ли кои са шефове?!