Снимка: Bulgaria ON AIR

Отстъпка от 25 ст. на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда.

Георги Герджиев пътува всеки ден с личния си автомобил. Споделя, че в последните месеци му се налага да отделя голяма част от семейния бюджет за гориво и режийни разходи.

"Изключително голяма част отива за такива разходи. Храните, горивата скочиха и това нещо не му се вижда краят, поне за сега", посочи той.

Според Георги мерките не трябва да се ограничават само с компенсации за високите цени на горивата; смята че това е временно решение

"На 100% те трябва да бъдат подкрепени, нямаме никакъв шанс иначе. Това трябва да бъде отразено и за водата, и за тока. Просто това, което ни чака зимата, ще бъде много тежко, така че мерките трябва да почнат още отсега. Не трябва да чакат да стане фатално за пенсионери,  за гражданите, които са на МРЗ, мерките трябва да се вземат на момента", категоричен е Георги Герджиев пред Bulgaria ON AIR.

За да се подпомогнат всички хора като Георги, правителството обмисля компенсации:

"25 ст. до 50 л за физически лица ще се получават директно на бензиностанция при зареждане. Предотвратени са възможности за възползване и измама", обясни зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Мярката е насочена единствено към физическите лица.

"Всяко физическо лице, което отиде с неговата кола и зареди до 50 литра, ще получи тази отстъпка, като не се предвиждат към момента ограничения", уточни енергийният зам.-министър.

Помощта е част от планирания антиинфлационен пакет, чиято сума възлиза между 1,5 и 2 млрд. лв. и който ще бъде представен до дни.

Обмисля се потребителите да бъдат освободени от акциз на електроенергия и природен газ, както и продължаване на добавкат от 60 лв. за пенсионерите до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase