Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България годишно се разхищава около 90 кг храна на глава от населението. За сравнение, в съседна Гърция, се изхвърля около 40 кг. Решението е в превенцията – да пазаруваме по-осъзнато, със списък, а излишната ни храна да споделяме, а не да изхвърляме. Това каза Джейн Димитрова, основател на приложението foodobox, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Една от целите в Зелената сделка е до 2023 година разхищението на храна да се намали наполовина", каза гостът.

Постигането на нулев отпадък е трудно постижимо, но храната може да се „спаси” от изхвърляне, като се пазаруват стоки с наближаващ срок на годност и когато се споделя със семейство и с приятели, посочи събеседникът.

Има много варианти да се предотврати изхвърлянето на годна храна. Най-голямо количество храна се изхвърля в домакинството и в нашия сайт предлагаме лесни трикчета за удължаване на живота на храната като се започне от правилното ѝ съхранение, каза Димитрова.

"Мит е, че хлябът трябва да се съхранява в хладилника. Много по-добре е в хартиена торбичка на хладно място. Хлябът може и да се замрази", допълни тя.

През юни ще направим една година от пускането на пазара на приложението ни и наблюдаваме интерес, както от потребителите му, така и от заведенията, които са ни бизнес партньорите и предлагат храна за спасяване. В момента покриваме 10 града в България и имаме над 200 бизнес партньора, които ежедневно предлагат храна, и около 20 000 потребители, които ежедневно спасяват тази храна, като отиват на място в хранителните обекти, за да „спасят” храна с намаление, сподели Димитрова.

"Когато известни брандове ни се довериха и видяха, че каузата си струва, че разходите се оптимизират и има нови клиенти, нещата станаха по-лесни”, саза още Димитрова.

Още за това как се развива социално предприемачество у нас, възможно ли е постигането на нулеви отпадъци, как да предотвратим изхвърлянето на годна храна, кои са иновативните решения срещу продоволствена криза и къде е мястото на България в борбата срещу разхищението на храна може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase