Разделението на обществото е реален риск за националната сигурност на България, защото виждаме от една страна в рамките на свободния свят - НАТО и ЕС, тече неочаквана консолидация по мащаб и по скорост, а в същото време в България върви към разделение и то такова, което връща в дневния ред на обществото въпроси, които като че ли бяхме приключили 1997-1999 година", коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите му връщането на тези въпроси е знак за проблем в лидерството в България, защото "когато веднъж е направен избор, лидерството е това, което носи отговорност за намиране на каузи, които обединяват".

Той обърна внимание, че вместо да се организираме в подкрепа на Украйна, да превъоръжим нашата армия, в развитие на отбранителните способности в НАТО и развитие на нашата устойчивост в ЕС, ние се връщаме назад.

"Българите се бият пред Паметника на Съветската армия за каузи на други държави. За каузи, които са свързани с това, че България е обявена за неприятелска страна. На парада на 9 май ние сме свидетели отново на пълна подмяна на историческата истина и заклинания, насочени против Запада и в частност против България. Това е 100% отговорност на лидерството в България. Крайно време е този въпрос да бъде разрешен, за да не разрушим бъдещето на нашата страна", подчерта Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че е важно да има ясни каузи, които ни водят напред, и да има лидери, които застават зад тези каузи. Гостът коментира, че парламентът не е успял да направи посланието ясно, а е останала голяма работа за вършене от правителството и президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase