Снимка: Pixabay

Не е реална опасността цели региони в страната да останат без хляб. Това заяви край Лясковец министърът на земеделието Иван Иванов в отговор на предупреждението на хлебопроизводители за фалити и увеличение на цената на хляба с над 25 процента.

С актуализацията на бюджета аграрното министерство ще настоява данъкът върху добавената стойност за хляба и храните да бъде намален от 20 на 9 процента.

Проблемите на хлебопроизводителите са основно заради увеличаващата се цена на природния газ, а държавата ще намери механизми, за да ги компенсира, заяви аграрният министър Иван Иванов.

"Правителството в момента работи усилено в тази посока. Аз не смятам, че има реална заплаха ние да останем без хляб, още повече, че България е нетен износител на пшеница. Ние имаме достатъчно количество. Новата реколта се очаква да бъде много добра. Няма обективни предпоставки да се случи подобно нещо", каза министърът, цитиран от БНР.

Земеделският министър подкрепя хлебопроизводителите в исканията им за намаляване на ДДС като мярка срещу галопиращите цени на храните. Според Иван Иванов по темата има разбирателство в управляващата коалиция.

"На актуализация на бюджета ще настояваме изрично нашата парламентарна група и БСП като част от коалицията да бъде намален ДДС на основните хранителни стоки, не само на хляба. Последно разговаряхме за 9 процента", каза още той.

Коментари Напиши коментар

47

баба

преди 3 месеца

Тозииии, само като ми каже "Добър ден" гледам къде е слънцето....Знаем си му суроватката....И всеки шуменец ще ви каже.

46

ВЪЗПИТАН

преди 3 месеца

ПРИ ОНЯ ЛОШИЯТ БОРИСОВ МОЯТ ХЛЯБ ЦАРЕВИЧЕН ЗАНАЯТЧИЙСКИ 0.400ГР 1.36ЛВ, СЕГА ПРИ ДОБРИЯТ ЮМРУК- 2.10ЛВ БЛАГОДАРЯ ТИ ЮМРУК И НА ВСИЧКИ ОКОЛО ТЕБ БЛАГОДАРЯ.

45

Анонимен

преди 3 месеца

Господин президент излезTe и кажeTe на Петков , че ако не намери газ до 1 месец, следващият месец хлябът ще cе продава oT 3 лева!!!