Снимка: Bulgaria ON AIR

Започва кампания за изографисване на църквата в манастира "Св. Георги" в Поморие. Днес единственият действащ мъжки манастир по Черноморието отбеляза своя храмов празник. 6 май е и ден на Поморие.

Всеки път трябва да води към храма, казва игуменът на манастира - епископ Йеротей. Преди две години със средства от Сливенската митрополия и Община Поморие беше направен основен ремонт на църквата, строена през 1856 г.

Оглед установи, че гредите са напълно прогнили, а стените пропаднали. Сега игуменът иска да изографиса църквата и да ремонтира иконостаса.

"Има нужда от обновление и специално сме изнесли паленето на свещи и молитвите навън, за да не обгаря храмът, за да бъде изографисан", каза епископ Йеротей.

"Игуменът е направил нещо добро, така че ние като община ще се включим в тази кампания. Ще дарим средства, но и аз призовавам моите съграждани да откликнат на молбата на игумена", посочи кметът на Поморие Иван Алексиев.

Заради чудотворната икона на Свети Георги, намерена и съхранявана в манастира, и аязмото с лековита вода, всяка година на храмовия празник тук се стичат хиляди миряни. Днес да се помолят за мир са и две сестри от Украйна, спасили се от войната в България.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase