Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради растящите цени се увеличава и сумата, необходима за едно тричленно семейство на месец. Тя е с близо 300 лева повече за една година. Това изчислиха експертите от КНСБ.

Необходимата месечната издръжката за едно тричленно семейство в началото на годината у нас е била 2189 лв. За година сумата се е увеличила с 283 лв.

За издръжката на домакинство от един работещ са необходими 1216 лв., което е увеличение със 157 лв. От данните става ясно, че от началото на годината доходът, необходим за издръжка, нараства с 5.9%, а на годишна база с 14.8%.

"Не е нормално цената на труда да не нарасне с толкова, с колкото е поскъпнал животът. За първи път от над 10 г. българинът загуби реална покупателна способност", заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов пред Bulgaria ON AIR.

"18% номинален ръст през следващите 4-5 г. би довел минималната работна заплата да се изравни с необходимите средства за издръжка. Това е възможно. Видяхме в много държави от ЕС, които я увеличиха с 12-13% в началото на годината", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase