Жители на софийското село Мировяне се оплакаха от качеството на водата. Според тях от месец насам тя е с различен мирис и вкус. От проверката на "Софийска вода" става ясно, че има навлизане на сондажна вода във водопроводната система заради неизправна инсталация в частен имот.

Милка Стефанова живее вече шест години в Мировяне заедно със семейството си. Споделя ни, че проблемът с водата е вече повече от месец.

"Не се пие, защото е отвратителна на вкус, и си купуваме вода за пиене от магазина – 10-литрови туби, по 1 литър бутилки... С две малки деца сме, много ни е трудно, защото за посудата също се ограничаваме за миене с тези две деца, а единственото, което правим, е къпането и прането...", оплака се тя.

Още по темата

Засегнати са само части от селото, но потърпевшите се оплакват, че въпреки ниското качество в края на месеца ще трябва да платят сметките си.
 
"Изведнъж започна да има ужасен вкус и мириз, като си сипеш в чашата и кафе,  а когато е чиста – пак мирише ужастно, дори ръцете като си измиеш – миришат на желязо и нещо много гадно", посочи Милка

Жителите споделят, че проблемът с водата е вече около един месец. Bulgaria ON AIR потърси кмета на село Мировяне Светослава Иванова за коментар по темата, но тя отказа да застане пред камерата ни.

"При положение, че имаме единични сигнали от граждани, които пунктовете за мониторинг не са регистрирали отклонение, ние имаме от 12 април имаме измерване на качеството на водата пункта в село Мировяне, които е в центъра, а реално проблемът е локален. Всъщност има странен мирис и вкус, защото хората са свикнали с доброто качеството на питейната вода, която получават от "Софийска вода", обясни мениджърът в управление качеството на водата в "Софийска вода" Маргита Алексова.

Първите сигнали, които постъпват в "Софийска вода", са от началото на месец април. След проверката им става ясно, че има навлизане на сондажна вода във  водопроводната система заради неизправна инсталация в частен имоти. Започнало е и отстраняване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase