Снимка: Bulgaria ON AIR

"От вчера има покачване на доставните цени. Големият въпрос е ще има ли български хлебари. За да се формира себестойността на хляба, влияят повишените разходи на енергоносителите, очаквано повишен разход на газта, повишен разход на брашното, маята, опаковки и не на последно място - цената на човешкия труд", заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева в "България сутрин".

Тя посочи, че два субекта са отговорни за цената на хляба. Единият е държавата с нейните 20% ДДС. Вторият субект са търговските вериги, които слагат своя марж върху доставната цената и така формират пакета.

"Надценката на продавачите е от 20 до 40%. Непозната надценка за най-бързо оборотната храна - с такива маржове в Европа не се работи", подчерта Кукушева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ отпадането на ДДС е много социален вариант, който устройва бизнеса. Това би означавало 20% поевтиняване на продукта.

"Потребителят веднага ще усети намаляване на цената с 20%. Абсолютно ултимативно си позволяваме да поставим допълнителни изисквания. Ако правителството не отпусне компенсации за цената на тока и газа за предстоящите месеци, ще има последващо покачване на цената на хляба", настоя Кукушева.

В момента масово се затварят малки пекарни и големи заводи, защото не могат да издържат на икономическите условия, алармира тя.

"ООН заяви, че ще има голям недостиг на хранителни суровини. В система на дефицит цените се покачват без прогноза. Никой не може да предвиди докъде ще стигне цената на пшеницата. В България нямаме продоволствен проблем по отношение на зърнени култури. Обезпечени сме с пшеница до реколта 2023 г. Зърнопроизводителите казват, че техните първични производствени разходи са увеличение с 50%", каза още Кукушева.

Според нея има абсолютен срив на потреблението в последните 2-3 месеца, а българите пребюджетират своите пари по отношение на храната.

От бранша искат възможно най-бързо да получат гаранции за компенсации за тока и газта, както и диференцирана ставка за основните хранителни продукти. В противен случай гладът ще се настани трайно в нашето общество, предупреди Кукушева.

Тя не вярва да има таван в цената на газа и определи този тип изказвания като популистки.

Коментари Напиши коментар

20

Ама как лъже

преди 3 месеца

Вече имаме и примери..намалянето на ДДС за туризма и ресторантьорите доведе в крайна сметка до..увеличение на цените. Даже нагло ни обяснява по телевизията ония лапад на тиквата с конската опашка,че намаленото ддс било за тях ,а не за потребителите. Така че скрий се лъжкиньо. Аз , като краен потребител плащам на всичко 20 процента ддс ще плащаш и ти.

19

Анонимен

преди 3 месеца

"В момента масово се затварят малки пекарни и големи заводи, защото не могат да издържат на икономическите условия" , ето я невидимата ръка на пазара Трябва да остане само един

18

извод

преди 3 месеца

Хора, граждани , селяни, данъкоплатци, не ви ли писна това будалкане че отпадането на ДДС ще доведе до по-ниски цени. На тази демагогия няма ли кой да сложи край. Проблема на хората не е в ДДС, ПРОБЛЕМА Е В НИСКИТЕ ДОХОДИ.