Снимка: БГНЕС

Голям група от интелектуалци и общественици от България и Северна Македония се обявиха за падане на ветото, което София наложи на започването на преговори от Скопие за присъединяване към ЕС, съобщи БНР.

Те обявиха, че създават мрежа от клубове за приятелство. Идеята е да се създаде активна гражданска общност, която да работи за сближаване на двете държави на основата на европейските ценности.

Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси, заяви:

"Една основна политическа цел, към която трябва да се стремим, когато пишем бъдещата история, е Македония да влезе в ЕС.

Още по темата
За това има основна пречка - беше казано от македонска страна: ветото. Ветото предизвика остра реакция в Македония, след което национализмите започнаха да се усилват от двете страни".

Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски призова за компромисно решение на основата на договора за добросъседство от 2017 г., така че Скопие да получи шанс да стане част от ЕС.

Групата включва 42 представители на двете страни.

Според българските участници в инициативата конфликтът между двете държави се подтиква от Русия, а целта е дестабилизация на Балканите.

Коментари Напиши коментар

85

Борислав

преди 8 месеца

Глупост, глупост и пак глупост. Каква Русия, какви пет лева. Българската история си е българска, а македонската си е българска до 45 година. След 45 година македонската история става "македонска" само, че с българи в нея. Кръв на вода не става!

84

-_-

преди 8 месеца

Как не ви е срам ,България първа ви призна измислената държава...Толкова сте нагли и безсрамни ...само лъжи дрънкате.Зомбита.Какво показвате с това си поведение!?Правите се на велики ,ама не сте,.. а сте елементарни..

83

Каракольо

преди 8 месеца

С други думи БЮРМ си е купила у нас лоби от позабравени комунисти. Да им изсъхнат ръчичките дано да им изсъхнат , че посягат гнусно върху българщината