Експертите от научнопопулярната платформа Климатека и Ratio организират дискусия "Парников (д)ефект" на 28 април от 20 ч. в "КЕВА". В нея ще участват климатологът д-р Симеон Матев и икономистите д-р Мария Трифонова и д-р Мария Манолова от екипа на Климатека.

Те ще дискутират защо е важно да се постигне въглеродна неутралност и каква е ролята на човешките емисии върху климата? Какво може и следва да се случи, за да намалим емисиите и да овладеем най-тежките сценарии за климатичната криза. Късно ли е и има ли оптимистичен сценарий?

Климатичните промени са директен резултат от нарастващото количество парникови газове в атмосферата. Звучи логично да намалим отделянето и дори да започнем да премахваме част от тях. И докато на шега се чудим въглеродно неутрална ли е шейната на Дядо Коледа, един сериозен въпрос все още стои — колко точно сме закъснели?

Експертите ще обсъдят дали въглеродният диоксид е единственият „злодей“, как да стигнем въглеродна неутралност, достатъчни ли са технологичните иновации, или всеки един от нас трябва да промени поведението си.

Сред темите на дискусията са още какво може и следва да се случи на глобално, европейско, държавно, местно и индивидуално ниво?   Можем ли да намалим емисиите и да предотвратим най-тежките сценарии за климатичната криза? Късно ли е и има ли оптимистичен сценарий?

Лекторите ще представят какво показват климатичните модели и какво ще се случи в бъдеще, ако просто заявим, че всичко това не ни интересува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase