Снимка: Bulgaria ON AIR

В Бачковския манастир и тази година се спазва традицията във втория ден на Великден да се проведе литийно шествие, начело с чудотворната икона на Света Богородица към местността "Кувията". Според преданията именно там, високо в планината, светинята е била открита преди повече от четири века.

Легендата разказва, че иконата е открита в местността, високо в планината, преди повече от 4 века от две овчарчета. Смята се, че светинята е била скрита в пещера, за да я запазят от набезите на османците. След това е оставена в манастира, но отново изчезва. Като чудо след това отново в открита в местността "Клувията".

В ранната утрин по традиция се плете венецът от цветя, който се слага на чудотворната икона. Вярващите изминават 5-километрово разстояние от Бачковския манастир до местността "Клувията" пеш. Пътят е тесен и стръмен.

След като литийното шествие пристигне по обяд на мястото, където е открита иконата, ще бъде отслужена литургия, ще бъде даден и курбан за здраве. В късния следобед иконата се връща отново в манастира.

Тъй като чудотворната икона е от XI в. и се нуждае от специални грижи, шествието носи точно нейно копие, а оригиналът остава в манастира.

Това е най-старият църковен ритуал у нас. Вече близо 400 години литийното шествие повтаря пътя на иконата. Вярва се, че на този ден нейната чудотворна сила е най-голяма.

Освен да се помолят пред иконата, миряни от страната и чужбина идват на това място и за да ѝ благодарят, че ги пази от злини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase