Снимка: Bulgaria ON AIR

Българските традиции оживяват и зад граница. Сънародниците ни в Германия отбелязват Великден с боядисване на яйца, печене на козунаци и плетене на венци.

"При нас тези празници винаги започват много рано, тъй като имаме великденска ваканция и тя започва 1-2 седмици преди самия православен Великден. Винаги на първата събота от нашата ваканция правим една голяма традиционна голяма работилница, състояща се от пекарна, където правим козунаци с децата, великденско ателие - в което боядисваме яйца с различни техники. Имаме и лазарско ателие, в което децата могат да свият върбови венци, да направят от хартия цветя", сподели ръководителят на неделното училище "Аз, буки, веди" в Кьолн Росица Байрактарски в ефира на "България сутрин".

Тя разказа, че децата, които посещават училището, имат български корени - българският език е техен родов, семеен.

"Имаме семейства, които са изцяло български. Тук те намират кътче, в което могат децата да учат езика, да се влеят в системата. Училището е асоциирано към МОН", уточни Байрактарски пред Bulgaria ON AIR.

Запазването на традициите не е проблем, обясни тя и добави, че предизвикателството пред българите зад граница е по-скоро свързано с езика, който остава на заден план заради ежедневието.

"Традициите, които предаваме на децата, са най-интересното. Те ги запазват в семействата. Повечето от хората празнуват и двата Великдена. Все пак и немското училище носи своите традиции в семействата", добави тя.

Байрактарски изрази мнение, че от празнуването на двата празника има само позитиви, тъй като децата са мостът към новата култура.

"Важно е децата да могат да вплитат българските традиции в своя бъдещ живот. По този начин се обменят европейски общи традиции", завърши тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase