Над 90 000 украинци посрещнаха Великден у нас. Около 35 000 от тях са деца. Това каза Олена Шопова от Сдружение "Мати Украйна" в ефира на предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Традициите в Украйна са почти същите, каквито и в България. Украинците също боядисват яйца, но приготвят козунаци, които се наричат „паски“. Но този Великден не беше светъл за бежанците от войната. "Тези дни показаха, че при някои хора християнството е криворазбрано. Но ги крепи вярата", каза Шопова.

Почти всички украинци искат да се върнат в родината си. Те се надяват, че ще намерят жилищата си цели. За тези, дошли от Мариупол, Харков и Херсон обаче, картината е различна, тъй като в тези градове има много щети.

"Очакваме Украйна да започне програма за възстановяване на жилища и инфраструктура. Здравното осигуряване, работата, това са най-важните неща за украинците. Огромна част от тях искат да работят, за да могат сами да се издържат. Те могат да са счетоводители, учители, в туризма, в ресторантьорството", коментира още тя.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase