Парите на държавата за настаните бежанци са недостатъчни или неизплатени в пълен размер. От това се оплакаха голяма част от хотелиерите у нас, предаде Bulgaria ON AIR.

Десетки украински семейства посрещнаха Великден в чужди домове, но с молитва за мир и с благодарност към родината ни. Вече два месеца Мария живее в България. Бяга с близките си от Украйна заради войната. На най-светлия празник благодари на Бог за помощта.

"Отдаде ни се случай тук да отпразнуваме Великден. Много хубав празник. Много сме благодарни на българите, че ни приеха, че ни съчувстват за нашата беда, че не се отказаха от нас", сподели тя.

Мария е настанена в хотел. За всеки един бежанец държавата плаща по 40 лева. Доста от хотелиерите, протегнали ръка се оплакаха, че не са получили пълния размер помощ от държавата. Други обясниха, че заложените от държавата средства за бежанците са недостатъчни.

"За 40 лева ние трябва да им осигурим пълен пансион плюс храна. Средствата не стигат", коментира собственикът на хотел Стоил Далевски.

Голяма част от хотелите по морето обявиха, че ще трябва настанените бежанци да напуснат в края на май. От министерството на туризма заявиха, че всички средства на хотелите за периода от края на февруари до края на март са изплатени.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase