В навечерието на Великден храмовете в страната се подготвят за светлия празник. Тази година обаче Благодатният огън ще е от миналия Великден. Проблем ли е това за вярващите?

Параклисът на митрополитската катедрала е едно от местата, където Благодатният огън се съхранява. Той се пази при специални условия. Когато небето се отвори в събота и огънят се спусне на земята, както православният свят вярва, той ще се раздаде на вярващите в Божи гроб. От Светия синод обаче посочиха, че тази година поради "неблагоприятни обстоятелства", наша делегация няма да пътува до Йерусалим.

Още по темата
"С Божията помощ в нашия храм се стараем целогодишно да поддържаме този огън, който получихме през миналата година. За съжаление, през тази година няма да има официална делегация до Божи гроб", коментира икономът на катедрален храм "Света Неделя" отец Кирил Попов.

Журналистът Горан Благоев, който повече от 15 години следи задълбочено църковните процеси, смята, че е било редно Синодът да обясни защо отказва да се възползва от предоставения правителствен самолет, с който огънят пристигна от Израел миналата година.

"Ако Светият синод искаше да пътува до Йерусалим, той щеше да намери начин. Малко истерично се действа - едва ли не Синодът казва - няма да отидем и премиерът се притичва като Бойко Борисов да им помага", коментира той.

Благоев напомня, че патриархът отказа среща на Кирил Петков.

"Има едно подозрение в църковните среди, че едва ли не Синодът не гледа с добро око на сегашното правителство и има носталгия по стария премиер", добави журналистът.

Огънят ще стигне до храмовете от синодалния параклис на Велика събота.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase