Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Църквата отбелязва Велика сряда от Страстната седмица. На този ден се е провела Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която той им казва, че един от тях ще го предаде. В същия ден Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

В деня на Светата и Велика сряда се припомня едно от последните събития преди спасителните страдания на Господ: за многоценното миро, което в искреното си разкаяние една грешница изляла върху главата на Спасителя. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастърен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелствува почитта си към Него. В бързината, да не й се пречи на доброто намерение, тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.
Скъпоценното миро струвало триста динари, затова някои възнегодували против нея: "защо е това прахосване?", "мирото можеше да се продаде и парите да се раздадат на сиромаси". А Христос им отговорил "сиромасите всякога имате при себе си, а Мене не всякога имате", "тя извърши добро дело за Мене [като] превари да помаже тялото Ми за погребение". За това й усърдие ще се разгласи по цял свят. Подобно на блудния син грешницата  осъзнала греховете си и ''дошла в себе си''.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase