Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България 7 г. се бори да няма ДДС за хляба. Така доставната цена ще намалее с 20%, а секторът ще изсветлее. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Лазар Генчев, който е собственик на цех за производство на хлебни изделия.

По думите му обаче от търговските вериги ще зависи каква ще е крайната цена на хляба.

Ще чакаме окончателното решение на правителството, но нашето желание е ДДС да отпадне по цялата верига, коментира още Генчев.

Цената не се определя само от ДДС. Много е важно как ще продължи занапред борсовата цена на пшеницата и най-голямото перо, което е при нас - увеличението на цената на тока. Дали ще има тези дотации, които ги имаше до момента или ще изчезнат след април месец. Фонд електроенергия вече е доста по-голям от фонд работна заплата", заяви още хлебопроизводителят.

Все още има измами с ДДС, каза още Генчев.
 

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 3 месеца

Тези хора не са ли ходили на училище? Няма как цената на хляба да падне с 20% от падането на ДДС, освен ако още някой от компонентите образува цената на хляба не поевтинее. При равни други условия отпадането на ДДС от 20% за някоя стока я поевтинява с 16,67%, а не с 20%. С поскъпването на цената на тока и горивата, едва ли хляба ще поевтинее с отпадането на ДДС, а по-скоро няма да поскъпне веднага.

49

1212

преди 3 месеца

Да, да ама друг път. Дори да падне ДДС - то хляба няма да поевтинее. По скоро обратното.

48

Пенсионер

преди 3 месеца

А на киселото мляко няма ли да махнат ДДС-то? Защото над два милиона българи - пенсионерите, се хранят главно с хляб и кисело мляко. По-разнообразно меню си позволяват на Коледа и на Великден, ако има надбавки. Така им остават парички да си плащат сметките разсрочено и да си купуват животоподдържащи лекарства.